Wednesday, May 7, 2025
HomeNEWSΜετράνε σωστά την πίεσή μας τα έξυπνα ρολόγια; Η αλήθεια πίσω από...

Μετράνε σωστά την πίεσή μας τα έξυπνα ρολόγια; Η αλήθεια πίσω από τα fitness trackers

Τα τελευταία χρόνια, τα έξυπνα ρολόγια και τα fitness trackers έχουν μπει δυναμικά στη ζωή μας. Πέρα από τα βήματα και τον καρδιακό ρυθμό, πολλά υπόσχονται και παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης. Αλλά πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι μετρήσεις; Και κυρίως, μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτές για την υγεία μας;

Τι ακριβώς κάνουν τα fitness trackers

Οι περισσότερες wearable συσκευές χρησιμοποιούν τεχνολογία φωτοπληθυσμογραφίας (PPG), δηλαδή φως που περνά από το δέρμα για να ανιχνεύσει τις μεταβολές στη ροή του αίματος. Με αλγόριθμους και στατιστικά μοντέλα, εκτιμούν την αρτηριακή πίεση, χωρίς όμως την παραδοσιακή μέθοδο του περιβραχιόνιου πιεσομέτρου.

Πόσο αξιόπιστα είναι;

Οι μετρήσεις από fitness trackers δεν αντικαθιστούν τα ιατρικά πιεσόμετρα. Σε ήπιες περιπτώσεις και για γενική παρακολούθηση μπορούν να δώσουν μια ένδειξη, αλλά:

  • Επηρεάζονται από τον τόνο του δέρματος, την κίνηση, τη θερμοκρασία, ακόμα και τον ιδρώτα.
  • Δεν είναι όλα τα μοντέλα εγκεκριμένα από ιατρικούς φορείς.
  • Η ακρίβεια διαφέρει σημαντικά μεταξύ εταιρειών και μοντέλων.

Ορισμένες συσκευές (όπως μοντέλα της Samsung ή της Huawei) ζητούν “βαθμονόμηση” με παραδοσιακό πιεσόμετρο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι δεν είναι αυτόνομες ιατρικές λύσεις.

Γιατί υπάρχει ενδιαφέρον για την πίεση

Η υπέρταση είναι μια “σιωπηλή απειλή”. Συχνά δεν παρουσιάζει συμπτώματα, αλλά αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, έμφραγμα ή νεφρική ανεπάρκεια. Η τακτική παρακολούθηση είναι κρίσιμη, ειδικά για άτομα άνω των 40, καπνιστές, υπέρβαρους ή με οικογενειακό ιστορικό.

Τι προτείνουν οι ειδικοί

  • Χρησιμοποιήστε τα fitness trackers για γενική εικόνα, όχι για διάγνωση.
  • Αν έχετε πρόβλημα πίεσης ή παίρνετε φάρμακα, μετρηθείτε με κλασικό πιεσόμετρο – ιδανικά πρωί και βράδυ.
  • Συμβουλευτείτε γιατρό αν παρατηρήσετε επαναλαμβανόμενες υψηλές ή χαμηλές ενδείξεις.

Το μέλλον των wearables

Η τεχνολογία εξελίσσεται γρήγορα. Ήδη γίνονται κλινικές μελέτες για πιο ακριβείς αισθητήρες πίεσης χωρίς περιβραχιόνιο. Όμως, μέχρι να υπάρξει ευρεία ιατρική έγκριση, χρειάζεται προσοχή. Η υγεία μας δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε “έξυπνες” ενδείξεις.


Συμπέρασμα:
Τα fitness trackers είναι εξαιρετικά εργαλεία για να μας κρατούν σε εγρήγορση με την υγεία μας, αλλά δεν είναι (ακόμη) ιατρικά όργανα. Χρησιμοποιήστε τα με σύνεση και πάντα με την καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας.

 

Διαβαστε επισης

loading...