Tuesday, May 6, 2025
HomeNEWSΤο πλυντήριο δεν τα σκοτώνει όλα: Ποια βακτήρια μένουν στα ρούχα;

Το πλυντήριο δεν τα σκοτώνει όλα: Ποια βακτήρια μένουν στα ρούχα;

Το πλυντήριο ρούχων αποτελεί μια καθημερινή συνήθεια καθαριότητας και υγιεινής. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν πως ακόμα και μετά το πλύσιμο, ορισμένα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν στις ίνες των ρούχων και να συνεχίσουν να αποτελούν απειλή για την υγεία μας – ειδικά όταν πρόκειται για ευαίσθητες ομάδες όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι ή άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Τα πιο κοινά “ανθεκτικά” βακτήρια στα ρούχα

  1. Escherichia coli (E. coli):
    Πρόκειται για ένα βακτήριο που συναντάται κυρίως στα εσώρουχα, λόγω της φυσικής παρουσίας του στο έντερο. Εάν δεν πλυθεί σωστά ή σε υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να επιβιώσει και να μεταφερθεί σε άλλα ρούχα μέσω του κάδου του πλυντηρίου.
  2. Staphylococcus aureus:
    Εντοπίζεται στο δέρμα και μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις, ειδικά αν υπάρχει πληγή. Επιβιώνει εύκολα σε υφάσματα, ειδικά σε πετσέτες ή αθλητικά ρούχα που έχουν απορροφήσει ιδρώτα.
  3. Salmonella:
    Παρότι λιγότερο συχνή, μπορεί να επιμολύνει ρούχα που έχουν έρθει σε επαφή με τρόφιμα ή περιττώματα κατοικιδίων. Δεν εξουδετερώνεται πάντα με τις συνηθισμένες θερμοκρασίες πλύσης.
  4. Candida albicans (ζυμομύκητας):
    Μύκητας που συχνά επιβιώνει σε εσώρουχα ή ρούχα που δεν έχουν στεγνώσει καλά. Ευνοείται από υγρό και ζεστό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να προκαλεί μυκητιάσεις.

Γιατί δεν σκοτώνονται όλα τα βακτήρια στο πλυντήριο;

Τα περισσότερα νοικοκυριά πλένουν τα ρούχα σε θερμοκρασίες 30–40°C, κυρίως για εξοικονόμηση ενέργειας και για την προστασία των υφασμάτων. Ωστόσο, σε αυτές τις θερμοκρασίες, πολλά μικρόβια δεν εξουδετερώνονται πλήρως.

Επιπλέον, το ίδιο το πλυντήριο, εάν δεν καθαρίζεται τακτικά, μπορεί να λειτουργήσει σαν «δεξαμενή μικροβίων», μεταφέροντας βακτήρια από μία πλύση στην άλλη.

Πώς να μειώσεις τον κίνδυνο επιμόλυνσης;

  • Πλένε τα εσώρουχα και τις πετσέτες στους 60°C, εφόσον το ύφασμα το επιτρέπει.
  • Καθάριζε τακτικά τον κάδο και το συρτάρι απορρυπαντικού με ξίδι ή απολυμαντικό.
  • Μη γεμίζεις υπερβολικά τον κάδο, για να επιτρέπεται η σωστή κυκλοφορία του νερού.
  • Χρησιμοποίησε απολυμαντικό ρούχων ή ξύδι σε ειδικές περιπτώσεις, όπως ρούχα ασθενούς.
  • Στέγνωσε καλά τα ρούχα, ιδανικά σε εξωτερικό χώρο ή σε στεγνωτήριο υψηλής θερμοκρασίας.

Συμπέρασμα

Το πλύσιμο των ρούχων δεν είναι μόνο ζήτημα καθαριότητας, αλλά και υγείας. Αν και το μάτι δεν βλέπει τα μικρόβια, αυτά μπορούν να επιμείνουν στα υφάσματα και να προκαλέσουν προβλήματα. Με μερικές μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας, μπορούμε να κρατήσουμε τα ρούχα μας πραγματικά καθαρά – και τον οργανισμό μας προστατευμένο.

 

Διαβαστε επισης

loading...