Home NEWS Το πολιτιστικό έργο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού ταξιδεύει στον Δήμο Μυτιλήνης

Το πολιτιστικό έργο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού ταξιδεύει στον Δήμο Μυτιλήνης

0
3423

Το πολιτιστικό έργο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού ταξιδεύει στον Δήμο Μυτιλήνης και συνδιοργανώνονται πλούσιες πολιτιστικές δράσεις

 

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού,πιστό στο στόχο του για τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο της Μυτιλήνης  με σκοπό την πραγματοποίηση δράσεων για την ανάπτυξη και βελτίωση της πνευματικής και πολιτιστικής δημιουργίας στην Ελλάδα.

 

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και το δυναμικό του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» οι δύο φορείς πρόκειται να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις όπως: καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εμπειρίες, εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσειακές εικονικές εφαρμογές και θεατρικές παραστάσεις.

 

Η Λέσβος διακρίνεται για τη μεγάλη πνευματική και πολιτιστική παράδοση έχοντας  αναδείξει μερικές από τις σημαντικότερες μορφές  του τόπου στον χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών από την αρχαιότητα έως σήμερα (Σαπφώ, Ελύτης, Βενέζης, Μυριβήλης, Θεόφιλος…) και αποτελεί κομμάτι του μικρασιατικού πολιτισμού ως πρωτεύουσα της Αιολίδας. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Μυτιλήνης έχει διακριθεί για τις πολυποίκιλες πολιτιστικές του δραστηριότητες στο Ρουσέλλειο Δημοτικό Θέατρο και στη Δημοτική Πινακοθήκη, αλλά και για την διαφύλαξη και παρουσίαση των 86 έργων του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου στο Μουσείο Θεόφιλου, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού ως κινητά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη για το ΙΜΕ από την  Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος & Επικεφαλής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και για τον Δήμο Μυτιλήνης από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Παναγιώτη Τσακύρη.

 

 

 

Η κα Εφραίμογλου δήλωσε: «Η δικτύωση και η συνένωση δυνάμεων βρίσκεται στον πυρήνα των πρωτοβουλιών που υλοποιεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Η  σύμπραξη του ΙΜΕ με τον Δήμο Μυτιλήνης έχει ως στόχο τη συνδιοργάνωση πολιτιστικών δράσεων υψηλού επιπέδου με διεθνή εμβέλεια και την από κοινού εφαρμογή πολιτικής για τη διάδοση του πολιτισμού.  Εν μέσω της πρωτοφανούς επιδημικής κρίσης, οφείλουμε να επενδύσουμε στα

στρατηγικά μας πλεονεκτήματα όπως είναι ο πολιτισμός και να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη δικτύων, στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών».

 

Τόσο ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης όσο κι ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού  Παναγιώτης Τσακύρης δήλωσαν: «Εκφράζουμε τη μεγάλη μας ικανοποίηση εκ μέρους των συμπολιτών μας, και κυρίως των νέων ανθρώπων, που ένα ίδρυμα με την εμβέλεια  και το κύρος όπως αυτό του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού,   ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας και έρχεται να εγκαινιάσει μια νέα εποχή εξωστρέφειας και αναβάθμισης του πολιτισμού και της ιστορικής αυτογνωσίας στον πολύπαθο τόπο μας, που τόσο  την έχει ανάγκη και άλλο  τόσο την αξίζει».

 

Η πρώτη δράση αφορά στην εγκατάσταση του Εικονικού Κινηματογράφου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ο οποίος αξιοποιείται από το ΙΜΕ για να μεταφέρει μικρούς και μεγάλους σε μαγικούς κόσμους της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Πειραιώς 254, Ταύρος

Τ. 212 254 0000