HomeNEWS«Τροφή για σκέψη» – Το σούπερ φρούτο που προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

«Τροφή για σκέψη» – Το σούπερ φρούτο που προστατεύει από το Αλτσχάιμερ

Η σχέση μεταξύ διατροφής και άνοιας διερευνάται εδώ και καιρό από τους επιστήμονες, αλλά τώρα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Εθνικού Ινστιτούτου Γήρανσης των ΗΠΑ βρήκαν ότι υπάρχουν τρία φρούτα και ένας ξηρός καρπός που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη μνήμη των ασθενών με Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με την πειραματική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Alzheimer’s and Dementia, το ρόδι περιέχει μια ουσία που μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από νευροεκφυλιστικές διαταραχές και να βελτιώσει τα προβλήματα μνήμης.

Η ουρολιθίνη Α (Utolithin A ή UA) είναι ένα σημαντικό μεταβιοτικό που παράγεται από το μικροβίωμα του εντέρου μας και επηρεάζει τη μιτοχονδριακή λειτουργία. Οι τροφές που περιέχουν τις πολυφαινόλες που απαιτούνται για την παραγωγή της ουρολιθίνης Α – εκτός από τα ρόδια – περιλαμβάνουν τα καρύδια, τις φράουλες και τα σμέουρα.

Σε ασθενείς με νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να απομακρύνει τα αδύναμα μιτοχόνδρια, τα οποία συσσωρεύονται και μειώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η ουρολιθίνη Α προάγει την ανακύκλωση των μιτοχονδρίων ενεργοποιώντας μια οδό που πρώτα προκαλεί την υποβάθμιση των παλαιότερων μιτοχονδρίων και στη συνέχεια διεγείρει την παραγωγή νέων, υγιών μιτοχονδρίων.

«Ακόμα δεν μπορούμε να πούμε κάτι για τη δοσολογία, αλλά φαντάζομαι ότι χρειαζόμαστε περισσότερο από… ένα ρόδι την ημέρα», σχολιάζει ο Βίλχελμ Μπορ, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Κυτταρικής και Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης,

Με βάση τα «ελπιδοφόρα αποτελέσματα» που παρατηρήθηκαν στα μοντέλα τρωκτικών, οι ερευνητές σχεδιάζουν να διεξάγουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Το ρόδι μειώνει το οξειδωτικό στρες

Το οξειδωτικό στρες είναι μια ανισορροπία μεταξύ των ελεύθερων ριζών και των αντιοξειδωτικών συστημάτων στο σώμα, ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Aging Medicine, φαίνεται να αυξάνεται με την ηλικία.

Ειδικά στον εγκέφαλο, το οξειδωτικό στρες μπορεί να βλάψει τους νευρώνες (δηλαδή τα νευρικά κύτταρα), αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο στο Frontiers.

Είναι αδύνατον να αποφύγουμε την έκθεση στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες στο σώμα.

Η άμυνα του οργανισμού εναντίον των σχηματιζόμενων ριζών περιλαμβάνει μία σειρά ουσιών, οι οποίες καλούνται αντιοξειδωτικά.  Τα αντιοξειδωτικά είναι μόρια που μπορούν να δώσουν ένα ηλεκτρόνιο σε μια ελεύθερη ρίζα χωρίς να γίνουν τα ίδια ασταθή. Αυτό προκαλεί τη σταθεροποίηση της ελεύθερης ρίζας και καθίσταται λιγότερο δραστική.

Καταναλώνοντας περισσότερα τρόφιμα με υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, όπως τα ρόδια, μειώνουμε τον σχηματισμό των ελεύθερων ριζών και προστατεύουμε τη μνήμη μας.

Διαβαστε επισης

loading...