Home NEWS 5 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις!

5 εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις!

0
1313

Η τέχνη σε αρχαιολογικούς και καλλιτεχνικούς χώρους. Οι εκθέσεις που αξίζει να δείτε είναι οι εξής:

 

Ελευσίνια Μυστήρια- Μουσείο Ακρόπολης

 

acropolismuseum_m708.jpg

 

 

Τα Ελευσίνια Μυστήρια ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας αφού μερικά από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της Ελευσίνας που έχουν έρθει στο φως, μας υποδέχονται σε έναν εκθεσιακό χώρο που έχει τη μορφή του Ελευσινιακού τελεστηρίου. Το άγαλμα της Φεύγουσας Περσεφόνης, το κτίριο του σκοτεινού ανακτόρου σε σμίκρυνση, προβολές, αναπαραστάσεις και εμβληματικά εκθέματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελευσίνας και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μας περιμένουν στην περιοδική έκθεση του Μουσείου της Ακρόπολης. Info: Ελευσίνα – Τα Μεγάλα Μυστήρια. Μουσείο Ακρόπολης, Έως 31 Μαΐου.

 

 

 

Tuned City στη Στέγη

 

 

messini_site.jpg

 

Το Tuned City ερευνά τη σχέση ανάμεσα στον ήχο και το χώρο και παρουσιάζει καλλιτεχνικό έργο και θεωρητικές θέσεις που προέρχονται από ουσιαστικές ενασχολήσεις με τον ήχο, στο πλαίσιο αστικών και αρχιτεκτονικών καταστάσεων, με ιδιαίτερη έμφαση σε πρωτότυπες προσεγγίσεις στο ρόλο του «ήχου» και της «ακρόασης».

Οι προηγούμενοι σταθμοί του Tuned City συνήθως λάμβαναν χώρα σε κεντρικές ευρωπαϊκές μητροπόλεις, όπως το Βερολίνο (2008), το Ταλίν (2011) και οι Βρυξέλλες (2013). Αυτή τη χρονιά, το Tuned City πραγματοποιείται στην Αρχαία Μεσσήνη και αναζητά την υποδειγματική «ιδεατή πόλη»: την αρχαιοελληνική πόλιν.

Όλες οι εγκαταστάσεις αποτελούν νέες αναθέσεις για τη συγκεκριμένη διοργάνωση του Tuned City και η ανάπτυξη και η παραγωγή τους έχουν γίνει ειδικά για το συγκεκριμένο περιβάλλον των χώρων της Αρχαίας Μεσσήνης και του χωριού Μαυρομάτι.

Info: Παρασκευή 1 Ιουνίου-Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

 

O George Condo στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

 

 

photo-16-thumb-large.jpg

 

 

Από τη δεκαετία του 80, θεωρείται από τους πιο επιδραστικούς εικαστικούς της αναπαραστατικής ζωγραφικής των ΗΠΑ, μαζί με τον Jean-Michel Basquiat, τον Keith Haring και τον Jeff Koons. Σαράντα χρόνια δημιουργίας του Condo, σε ζωγραφική, γλυπτική και σχέδιο, παρουσιάζονται σε μια έκθεση – αφιέρωμα στα έργα του που σχετίζονται με την ανθρώπινη μορφή. Info: George Condo, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, 8 Ιουνίου – 14 Οκτωβρίου.

 

Το Ισραήλ στη γκαλερί a.antonopoulou.art

 

 

vera-vladimirsky_no_1-1200x897.jpg

 

Την Τρίτη 12 Ιουνίου εγκαινιάζεται στην a.antonopoulou.art μια έκθεση με πέντε καλλιτέχνες από το Ισραήλ- Esther Cohen, Liat Elbling, Sharon Glazberg, Aviv Keller, Vera Vladimirsky

 

Η ιδέα για την οργάνωση αυτής της έκθεσης γεννήθηκε το 2016 όταν για πρώτη φορά βρέθηκα στο Τελ Αβίβ (στα Εβραϊκά: Ανοιξιάτικος Λόφος) για να πάρω μέρος στην Fresh Paint8 Art Fair, ενός θεσμού στον οποίο η γκαλερί a.antonopoulou.artσυνεχίζει να συμμετέχει μέχρι και σήμερα. Με συνεπήρε η ζωντάνια της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ, με την προσεγμένη αρχιτεκτονική (Bauhaus ρυθμός σε τέτοια συχνότητα όσο πουθενά στον κόσμο), οργανωμένη με απίστευτο σεβασμό στο περιβάλλον και σε όσους έχουν κινητικές δυσκολίες, φιλική στους ποδηλάτες, μια πόλη εξωστρεφής όπου η τέχνη δηλώνει την παρουσία της όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου. Info: Από 12/6-20/7/2018, Γκαλερί a.antonopoulou.art, Αριστοφάνους 20, Ψυρρή, Αθήνα

 

Games & Politics στο Goethe-Institut

 

 

event_15174.jpg

 

Με τη διαδραστική έκθεση Games & Politics το Goethe-Institut συνεχίζει τη σειρά «GOETHE is GAME» που ξεκίνησε το 2016. Η έκθεση περιλαμβάνει 18 παιχνίδια. Από αυτά, τα 16 μπορεί κανείς είτε να τα παίξει διαδραστικά είτε να τα παρακολουθήσει απλώς με τη μορφή ενός βίντεο.

 

Το Games & Politics βασίζεται στην έκθεση Global Games του Κέντρου Τέχνης και Μέσων (Zentrum für Kunst und Medien) στην Καρλσρούη και από το 2004 εστιάζει αποκλειστικά σε πολιτικά παιχνίδια. Το έτος 2004 σηματοδοτεί για τον ειδικό στις Θεωρίες των Μέσων Ian Bogost μια σημαντική τομή. Γιατί με τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2004, το μέσον «παιχνίδι», εξηγεί ο Bogost, αρχίζει να εκφράζει μια σαφώς πολιτική και ακτιβιστική διάσταση. Σε αντίθεση με τα αναπαραστατικά μέσα, όπως η ζωγραφική και η φωτογραφία, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν θέλουν να είναι μόνο μια επιφάνεια απεικόνισης των κοινωνικών συνθηκών και αδικιών, αλλά πειραματίζονται και σε μια προσομοίωση των διαδικασιών και των κανόνων που προκαλούν αυτές τις αδικίες. 

 

Όλα τα παιχνίδια της έκθεσης τα ενώνει αυτή η πολιτική προσέγγιση, μέσω της οποίας οι game developers επιδιώκουν να διαχωρίσουν τη θέση τους τόσο από τη συμβατική αγορά όσο και από το ηλεκτρονικό παιχνίδι ως μέσο ψυχαγωγίας. 

 

Η έκθεση πλαισιώνεται από συζητήσεις, ομιλίες, προβολές ταινιών και συναντήσεις των δημιουργων της αθηναϊκής indie σκηνής.