Με αυτόπτη μάρτυρα την κάμερα και πρωταγωνιστή το ρεπορτάζ, η εκπομπή «Αυτοψία» και ο Αντώνης Σρόιτερ θα βρίσκονται, και φέτος, εκεί που γεννιέται η είδηση.
Τα γεγονότα, τα πρόσωπα, οι συνέπειες και οι αντιδράσεις. Ό,τι συμβαίνει γύρω μας, τη στιγμή που συμβαίνει.
Τέσσερα με πέντε εκατομμύρια βαρέλια «μαύρου χρυσού» περιμένουν οι υπεύθυνοι του πλωτού γεωτρύπανου το οποίο απέχει μόλις λίγα μέτρα από το νέο κοίτασμα ανοιχτά του Κόλπου της Καβάλας.
Η κάμερα της εκπομπής «Αυτοψία» και ο Αντώνης Σρόιτερ επισκέπτονται την περιοχή του Πρίνου και καταγράφουν, για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, τις εργασίες που γίνονται, 24ωρες το 24ωρο, για την εξόρυξη πετρελαίου.
Ο Πρίνος, λένε οι άνθρωποι στις εξέδρες και στο γεωτρύπανο, είναι μια ξεχωριστή και δύσκολη περίπτωση. Το πετρέλαιο, που έρχεται στην επιφάνεια, περιέχει μεγάλες ποσότητες υδρόθειου, ενός εξαιρετικά επικίνδυνου αερίου, που αν το εισπνεύσουν οι εργαζόμενοι, προκαλεί τον θάνατο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει συμβεί το παραμικρό, δείχνει ότι όσοι εργάζονται στη μέση της θάλασσας, στον κόλπο της Καβάλας, ξέρουν καλά τι κάνουν.
Δεν είναι, όμως, μόνο το Αιγαίο. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, τεράστιες προσδοκίες καλλιεργήθηκαν για τα «θαλάσσια οικόπεδα» νότια της Κρήτης. Αρχικές μελέτες μιλούσαν για πιθανά τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, ανάλογα με εκείνα που ήδη εντοπίστηκαν σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου και της Αιγύπτου. Οι κλασικές ελληνικές υπερβολές δεν θα μπορούσαν, βεβαίως, να λείψουν. Ξαφνικά, πριν ακόμα μπει τρυπάνι, λύσαμε το ενεργειακό μας πρόβλημα και τα οικονομικά μας θέματα. Γίναμε Σαουδάραβες και αρχίσαμε να συζητάμε σε ποιους θα κάνουμε εξαγωγές. Όταν ήρθε η ώρα του διαγωνισμού, όμως, το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα μικρό και οι μεγάλες διεθνείς εταιρίες απούσες.
«Αυτοψία», με τον Αντώνη Σρόιτερ: Είμαστε εκεί όταν συμβαίνει