HomeNEWSBurnout: Είναι… τεμπελιά ή πραγματική κόπωση;

Burnout: Είναι… τεμπελιά ή πραγματική κόπωση;

Πολλές φορές συγχέουμε την ανία που δικαιολογημένα όλους μας μας πιάνει ανά περιόδους με την κόπωση που επίσης δικαιολογημένα μπορεί να έχουμε χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. To burnout και η κοινώς λεγόμενη… βαρεμάρα φαίνεται να μοιάζουν αλλά διαφέρουν από πολλές απόψεις.

Η τεμπελιά έχει να κάνει με την απροθυμία να κάνουμε κάτι, συχνά πηγάζει από το αίσθημα της ανίας και ως επί τω πλείστον, είναι παροδική. Αντίθετα, το burnout χαρακτηρίζεται από μια κατάσταση συναισθηματικής ή σωματικής εξάντλησης και μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και πιο σοβαρές για την συνολική υγεία επιπτώσεις.

Ορισμένα από τα σημάδια της εξουθένωσης

Συνεχής έλλειψη κινήτρων και μειωμένη παραγωγικότητα

Μπορεί να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, να εργαστείτε, ακόμα και να φέρετε εις πέρας απλές υποχρεώσεις. Με απλά λόγια, η καθημερινότητά σας επηρεάζεται σημαντικά.

Αλλαγές στη διάθεση

Η εξάντληση, όπως είπαμε, δεν είναι πάντα μόνο σωματική. Μπορεί να είναι και συναισθηματική, προκαλώντας εναλλαγές στη διάθεση και αισθήματα απογοήτευσης ή και εκνευρισμού.

Αδυναμία

Ίσως νιώσετε πως το σώμα σας δεν έχει καθόλου ενέργεια. Μπορεί επίσης να αισθανθείτε πόνους λόγω αδράνειας.

Τι μπορεί να φταίει

Κακός ύπνος

Η ανεπαρκής ανάπαυση διαταράσσει τον φυσικό ρυθμό του οργανισμού, οδηγώντας σε εξάντληση και μειωμένη γνωστική λειτουργία.

Κακή διατροφή

Η διατροφή είναι γνωστό πως επηρεάζει τα επίπεδα της ενέργειας και τη διάθεση. Αν στερείται βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες που παίζουν ρόλο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, είναι πιθανό να οδηγήσει σε εξάντληση.

Προβλήματα υγείας

Δεν πρέπει να παραλείπετε ποτέ τους τακτικούς ελέγχους υγείας για να είστε βέβαιοι πως τα σημάδια της κόπωσης δεν συνδέονται με κάποιο ήδη υπάρχον πρόβλημα. Να συζητάτε πάντα με το γιατρό σας τυχόν ανησυχίες και αλλαγές που παρατηρείτε για διάγνωση και κατάλληλη καθοδήγηση.

Η εργασία

Η κατάσταση του burnout συχνά σχετίζεται με επαγγελματικούς παράγοντες, όπως το άγχος μιας ολοένα και πιο απαιτητικής θέσης. To burnout θα μπορούσε να εμφανιστεί και όταν έχετε ένα αυστηρό ακαδημαϊκό πρόγραμμα, όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα στην προσωπική σας ζωή ή ακόμα και όταν προσπαθείτε να κάνετε πολλά πράγματα μόνοι σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το στρες που συνοδεύει κάθε παράγοντα ξεχωριστά μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο του, ο συνδυασμός ωστόσο, είναι αυτός που μπορεί να σας «λυγίσει».

 Τι θα μπορούσε να βοηθήσει

Είναι δύσκολο να πραγματοποιήσετε αλλαγές στην καθημερινότητά σας όταν δεν γνωρίζετε ακριβώς τι φταίει. Ως εκ τούτου, η διερεύνηση παραγόντων που μπορεί να προκαλούν εκτεταμένο άγχος ή ανησυχία μπορεί να σας βοηθήσει.

Στραφείτε σε ανθρώπους που εμπιστεύεστε. Μέσω της συζήτησης με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, μπορείτε να αντλήσετε υποστήριξη και αποθέματα θετικής ενέργειας. Οι φίλοι και η οικογένειά σας μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην καθημερινότητά σας. Βρίσκονται αρκετά κοντά σας για να κατανοήσουν τι ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει υπέρ σας αλλά εξακολουθούν να έχουν αρκετή απόσταση για να εξετάσουν την κατάσταση με διαύγεια.

Επιπλέον, είναι ωφέλιμο να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, να απολαμβάνετε έναν ποιοτικό και επαρκή ύπνο κάθε βράδυ, να κινείστε περισσότερο και να αφιερώνετε χρόνο αποκλειστικά στον εαυτό σας.

Διαβαστε επισης

loading...