Ιλιάδα και Οδύσσεια: Δύο Ομηρικά έπη που διδαχτήκαμε όλοι στο σχολείο. Ως όμορφους μύθους ενός καλού … παραμυθά. Κι όμως αυτό είναι λάθος. Η ίδια η ΝΑΣΑ, ήρθε πλέον να αποφανθεί πως ο Όμηρος δεν ήταν ένας ευφάνταστος συγγραφέας, αλλά κάτι σαν … πολεμικός ανταποκριτής -ίσως ο πρώτος στην ιστορία της ανθρωπότητας- που περιγράφει πραγματικά γεγονότα, ντυμένα με οίστρο και λογοτεχνικό ύφος.
Μία ομάδα αστροφυσικών της ΝΑΣΑ που οι περισσότεροι κατάγονται από την Ελλάδα θέλησαν να ερευνήσουν τα φυσικά φαινόμενα που περιγράφει ο Όμηρος. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», πολλά από αυτά φαίνεται πως συνέβησαν στην πραγματικότητα, κάτι που με απλά λόγια σημαίνει πως εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι ήρωες του Ομήρου ήταν πραγματικά πρόσωπα, κερδίζουν έδαφος.
Η ερευνητική ομάδα μάλιστα, κάνει λόγο για «ιστορικό πυρήνα στο μύθο», κάτι που φαίνεται πως επιβεβαιώνεται και από τη χρήση των χαρτών της NASA. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρόκειται για την ακριβέστερη μέχρι στιγμής απόπειρα χρονολόγησης, η οποία συγκρίνει τα φυσικά φαινόμενα που περιγράφονται στα έπη με αστρονομικά φαινόμενα, και ελέγχει την ιστορική αλήθεια της αφήγησης.
Αποτέλεσμα, ο εντοπισμός ημερομηνιών για συμβάντα που αποτυπώνονται στα έπη, και μια νέα αντίληψη για την ιστορικότητά τους, η οποία φιλοδοξεί να παρέμβει στο περιβόητο Ομηρικό ζήτημα.
Η διεπιστημονική ομάδα που ερευνά τα έπη αποτελείται από τους καθηγητές Σ. Παπαμαρινόπουλο, Π. Πρέκα-Παπαδήμα, επίκουρη καθηγήτρια Αστροφυσικής στο ΕΚΠΑ και τους ερευνητές Π. Αντωνόπουλο, Φυσικό και ερασιτέχνη αστρονόμο, Π. Μητροπέτρο, φιλόλογο και εκπαιδευτικό, Ε. Μητροπέτρου, φιλόλογο και αρχαιολόγο, Α. Τσιρώνη, επίσης φιλόλογο-αρχαιολόγο και Γ. Σαραντίτη, συγγραφέα, ηλεκτρονικό μηχανικό.