HomeNEWSΓιατί όλοι έχουν νεύρα; Η εποχή που τα ένστικτα συγκρούονται με τις...

Γιατί όλοι έχουν νεύρα; Η εποχή που τα ένστικτα συγκρούονται με τις καθημερινές συνήθειες

Δεν μπορεί, το ‘χεις προσέξει. Νεύρα, ένταση και εκνευρισμός χτυπάνε … κόκκινο γύρω μας κι ακόμα και οι πιο πράοι άνθρωποι μεταμορφώνονται σε “Δρακουμέλ”. 

 

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως το φαινόμενο είναι καθολικό και δεν αφορά παροδικές συγκυρίες στη ζωή του καθενός μας αλλά την γενικευμένη προσπάθεια της ανθρωπότητας να τιθασεύσει τα ένστικτά της και να τα προσαρμόσει στον νέο σύγχρονο τρόπο ζωής. 

 

Καλό παράδειγμα είναι η αντίδραση ενός άντρα στο όλο και πιο προκλητικό ντύσιμο των γυναικών γύρω του. Σε παλιότερες εποχές το κοινωνικό status επέβαλλε να “ξυπνήσει” το ένστικτο του κυνηγού και του κατακτητή μέσα του. Σήμερα η σύγχρονη αντίληψη συνιστά … ψυχραιμία. 

 

Ο τρόπος που η τεχνολογία λειτουργεί ως εθισμός σε νέες ανακαλύψεις και η αποκοπή της κοινωνίας από τις διαπροσωπικές σχέσεις με την εξάπλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επιβάλλουν ένα νέο μοντέλο μοναξιάς και απομόνωσης του ατόμου.

 

Όμως η ανθρώπινη επαφή, το φλερτ, η παρέα, το γέλιο και το σεξ ήταν “διεργασίες” που ενεργοποιούσαν απολήξεις νεύρων στο ανθρώπινο σώμα και “καλές χημικές” ουσίες που μένουν όλο και περισσότερο σε λανθάνουσα κατάσταση. Επιπλέον ο ρυθμός των πιέσεων που δεχόμαστε από τις ανάγκες μίας απαιτητικής εργασίας,  από τους ανικανοποίητους πόθους μία ζωής που παίρνει άλλη τροπή από εκείνη που σχεδιάζαμε, από τις πολλαπλές απαιτήσεις του περίγυρου από εμάς, από τις επιταγές του life style που δεν μπορούμε πάντα να ακολουθήσουμε μας εκνευρίζει.

 

Ο τεράστιος όγκος της πληροφορίας που δεχόμαστε πλέον από κινητά και υπολογιστές μέσω διαδικτύου, ασκεί μία επιπρόσθετη πίεση και μας κρατά συχνά δέσμιους της οθόνης, χωρίς να μπορούμε ουσιαστικά να επικοινωνήσουμε όσα μαθαίνουμε με αληθινό διάλογο, αλλά μόνο με διάδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

 

Η ανθρωπότητα βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς δρασκελίζει βίαια το κατώφλι της μοναχικότητας και πιέζεται να εναρμονιστεί σε ένα νέο μοτίβο ζωής, όπου ο καθένας θα γράφει και θα ακούει περισσότερο τη δική του σκέψη παρά τις σκέψεις των άλλων. Και μέχρι αυτό το νέο εγχείρημα να ισορροπήσει, η ψυχολογία θεωρεί αυτονόητο τον συλλογικό εκνευρισμό.

 

Πηγή

 

“Το τσίρκο μας στην πόλη σας” ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ – Kερδίστε διπλές προσκλήσεις!

Διαβαστε επισης

loading...