HomeNEWSΤο "GRAVITY σε Α' τηλεοπτική προβολή - ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Το “GRAVITY σε Α’ τηλεοπτική προβολή – ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου στις 21:45 σε Α’ Τηλεοπτική Προβολή από το Star

Η ευφυής Δρ. Ράιαν Στόουν ετοιμάζεται για την πρώτη της διαστημική αποστολή μαζί με τον βετεράνο αστροναύτη Ματ Κοβάλσκι, στην τελευταία του πτήση πριν συνταξιοδοτηθεί. Κατά τη διάρκεια μιας προσγείωση ρουτίνας, έρχεται η καταστροφή. Το σκάφος διαλύεται και οι δυο τους μένουν ολομόναχοι, με τίποτα άλλο παρά τον έναν για τον άλλο, μέσα στο σκοτάδι. Η απόλυτη σιωπή τους επιβεβαιώνει τον χειρότερο φόβο τους, πως έχουν χάσει κάθε επαφή με τη Γη, μαζί και κάθε ελπίδα για διάσωση. Καθώς ο φόβος μετατρέπεται σε πανικό, το οξυγόνο ολοένα και λιγοστεύει. Ίσως, όμως τελικά, η μοναδική τους ελπίδα είναι να εισχωρήσουν ακόμα βαθύτερα στο σκοτάδι, στην τρομακτική απεραντοσύνη του διαστήματος.…

 

Οι βραβευμένοι με Όσκαρ Σάντρα Μπούλοκ (Σχέση Στοργής) και Τζορτζ Κλούνεϊ (Σιριάνα) πρωταγωνιστούν σε ένα αγωνιώδες θρίλερ, που μεταφέρει τους θεατές στο άπειρο βασίλειο του

σύμπαντος.

 

> Ο Αλφόνσο Κουαρόν (Τα παιδιά των ανθρώπων) υπογράφει τη σκηνοθεσία ενώ συνεργάζεται στο σενάριο με τον γιο του Τζόνας Κουαρόν και αποτελεί την πρώτη επίσημη συνεργασία τους.



> Η ταινία απέσπασε 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ συμπεριλαμβανομένων αυτών για καλύτερη ταινία, πρώτο γυναικείο ρόλο, καλύτερης σκηνοθεσίας. Κέρδισε 7 Όσκαρ τελικά, ανάμεσα τους το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Βραβεύτηκε επίσης με Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία «Καλύτερη Σκηνοθεσία» και κέρδισε και 6 βραβεία BAFTA από συνολικά 11 υποψηφιότητες.

> Το πρότζεκτ βρισκόταν για χρόνια στο στάδιο ανάπτυξης στα στούντιο της Universal. To 2010 η Warner Bros αγόρασε τα δικαιώματα. Η Αντζελίνα Τζολί ήταν η πρώτη επιλογή για τον γυναικείο ρόλο αλλά αποχώρησε όταν το στούντιο αρνήθηκε να της δώσει αμοιβή ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων, αμοιβή, που είχε λάβει για τις δύο τελευταίες της ταινίες, 19 εκατομμύρια δολάρια για τoν «Τουρίστα» και πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια για το «Salt». Η Μαριόν Κοτιγιάρ, η Σκάρλετ Γιόχανσον, η Μπλέικ Λάιβλι έκαναν δοκιμαστικά για τον ρόλο αλλά ο Κουαρόν ήθελε να τον δώσει απευθείας στη Νάταλι Πόρτμαν, η οποία όμως απέρριψε την πρόταση. Ο ρόλος δόθηκε τελικά στη Σάντρα Μπούλοκ ενώ είχε υπογράψει για τον αντρικό ρόλο ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ. Όταν εκείνος αποχώρησε, ο Τζορτζ Κλούνεϊ τον αντικατέστησε.

> Οι δυσκολίες για να γυριστεί η ταινία ήταν πολλές. Κυρίως επειδή οι δημιουργοί δεν ήθελαν να θυμίζει μία ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά να απεικονίζει την πραγματικότητα του να είσαι εγκλωβισμένος σε ένα δύσκολο περιβάλλον, όπως είναι αυτό του διαστήματος. Βασική μέριμνα των δημιουργών ήταν να επινοήσουν τρόπους και συστήματα για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση στο κοινό ότι οι πρωταγωνιστές βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» στο διάστημα.

> Ο υπεύθυνος οπτικών εφέ, Τίμ Βέμπερ, είχε επισημάνει στον Κουαρόν ότι ο μόνος τρόπος για να το πετύχουν αυτό θα ήταν να δημιουργήσουν ένα εντελώς εικονικό περιβάλλον. Η ταινία είναι ένα υβρίδιο ζωντανής δράσης, computeranimation και CGI, σκηνικών, και ψηφιακών κοστουμιών. > Το πιο κρίσιμο στοιχείο στη μετάδοση της αίσθησης ότι η δράση εκτυλίσσεται στο διάστημα ήταν η μηδενική βαρύτητα και οι δημιουργοί της ταινίας χρησιμοποίησαν πρωτοποριακούς τεχνικές για να μπορέσουν να μεταφέρουν εκεί τόσο τους πρωταγωνιστές,αλλά και το κοινό.

 

 

> Εκτός από σύρματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για δημιουργηθεί η αίσθηση ότι οι πρωταγωνιστές αιωρούνται στο κενό, χρησιμοποιήθηκαν και ειδικές κεκλιμένες εξέδρες.

> Ίσως το πιο πρωτότυπο και έξυπνο μηχάνημα, που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία ήταν το “LightBox”, το οποίο επινοήθηκε από τον Λουμπέζκι (διευθυντή φωτογραφίας) και τον Βέμπερ. Θύμιζε έναν κοίλο κύβο, τα εσωτερικά τοιχώματα του αποτελούνταν από μεγάλες, επίπεδες οθόνες, και το κάθε τοίχωμα ήταν εξοπλισμένο με χιλιάδες μικροσκοπικά φώτα LED. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, ο σκοπός του LightBox ήταν να ρίχνει το κατάλληλο φωτισμό στον κάθε χαρακτήρα. Με το συμβατικό φωτισμό, αυτό θα ήταν αδύνατο.

> Τα φώτα, οι κάμερες – ρομπότ, οι κεκλιμένες εξέδρες έπρεπε να συγχρονιστούν με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, έτσι ώστε ο Κουαρόν και οι συνεργάτες του να επικεντρωθούν στο να περιστρέφουν το σύμπαν γύρω από τους ηθοποιούς.

> Εκτός από τις ερμηνείες των ηθοποιών, σχεδόν όλη η υπόλοιπη ταινία επιτεύχθηκε με τη χρησιμοποίηση CGI και computeranimation. Η παραγωγή ξεκίνησε την ταινία με μια διαδικασία που ονομάζεται PREVIS – συντομογραφία για το previsualization, αποτυπώνοντάς την αρχικά και με μεγάλη σχολαστικότητα, ολόκληρη στον υπολογιστή.



> Το Gravity κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 4 Οκτωβρίου 2013 και απέσπασε πολύ θετικές κριτικές θεωρώντας το ως ένα διαστημικό αριστούργημα. Σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία με τις συνολικές εισπράξεις να φτάνουν τα 716,3 εκατομμύρια δολάρια.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αλφόνσο Κουαρόν

ΠΑΙΖΟΥΝ: Τζορτζ Κλούνεϊ, Σάντρα Μπούλοκ, Εντ Χάρις

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας «GRAVITY» εδώ: 

 

Διαβαστε επισης

loading...