Μία εκπληκτική ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι στο Μεξικό. Όλα ξεκίνησαν το 2003, όταν εντοπίστηκε η είσοδος ενός τούνελ στην αρχαία πόλη Τεοτιουακάν που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χλμ από το Μέξικο Σίτι, τη σημερινή πρωτεύουσα του Μεξικού. Η έρευνα σ’ αυτό το τούνελ αποκάλυψε ένα μοναδικό σε εύρος αρχαιολογικό θησαυρό και υπόσχεται ένα ακόμη μεγαλύτερο.
Λαμπερή και μυστηριώδης
Η Τεοτιουακάν θεωρείται από τις σημαντικότερες (αν όχι η σημαντικότερη) πόλη της προκολομβιανής περιόδου στο Μεξικό. Πιστεύεται ότι υπήρξε μια πλούσια και ισχυρή πόλη κράτος για περίπου έξι αιώνες, από το 700 π.Χ. ως το 100 π.Χ. και στη συνέχεια μετατράπηκε στη μεγαλύτερη μητρόπολη, όχι μόνο στο Μεξικό, αλλά σε όλο τον κόσμο. Υπολογίζεται ότι την περίοδο από τον τρίτο μέχρι τον έβδομο μ.Χ. αιώνα η Τεοτιουακάν είχε περίπου 200 χιλιάδες κατοίκους.
Παρά την έντονη δραστηριότητα, ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει την ιστορία της πόλης και των κατοίκων της, αφού παρά τις προσπάθειες των αρχαιολόγων δεν έχουν βρεθεί πολλά ευρήματα που να απαντούν στα πολλά ερωτηματικά που υπάρχουν για την Τεοτιουακάν. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι κάτοικοι της Τεοτιουακάν δεν άφησαν πίσω τους κανένα γραπτό κείμενο ή άλλο σχετικό ντοκουμέντο.
Τα ευρήματα
Μετά την ανακάλυψη του τούνελ το 2003 αποφασίστηκε να μην ακολουθηθεί κάποια από τις παραδοσιακές μεθόδους αρχαιολογικής έρευνας. Αρχικά, την έρευνα και ανασκαφή του τούνελ ανέλαβαν αυτόνομα ρομπότ και όταν αυτά προχώρησαν αρκετά την ανασκαφή συνέχισαν οι αρχαιολόγοι και τα συνεργεία τους. Οπως ανακοινώθηκε, στο τούνελ έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής περί τα 50 χιλιάδες αντικείμενα (αγαλματίδια, κοσμήματα, κοχύλια κ.ά.). Η χρονολόγηση των ευρημάτων δείχνει ότι έχουν ηλικία περίπου 1.800 ετών.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι τα αντικείμενα αυτά σχετίζονται με κάποιου είδους τελετές (κυρίως νεκρικές) και ότι το τούνελ αποτελεί μέρος ενός σημαντικού ιερού χώρου της περιοχής. Οι υπεύθυνοι της ανασκαφής πιθανολογούν ότι η παρουσία ενός τόσο μεγάλου σε αριθμό αλλά και αξία ευρημάτων δεν μπορεί παρά να σχετίζεται με πολύ σημαντικά πρόσωπα της Τεοτιουακάν και ειδικότερα με μέλη των βασιλικών οικογενειών της πόλης, τα οποία έχουν θαφτεί εκεί. Η ανασκαφή στο τούνελ συνεχίζεται και όλοι αναμένουν τι άλλο θα βγει στην επιφάνεια.
Πηγή: Βήμα Science
Δείτε επίσης: Η εξομολογηση της Τζένης Μπαλατσινού: “Κάποιες στιγμές ήθελα να πνίξω τον Πέτρο”