HomeNEWSΗ Bild διερωτάται: Μήπως οι Ελληνες πραγματικά δικαιούνται αποζημίωση;

Η Bild διερωτάται: Μήπως οι Ελληνες πραγματικά δικαιούνται αποζημίωση;

Tην πλήρη αμφισβήτηση της σχετικά με την συμφωνία που είχε επέλθει ανάμεσα στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και τον Αντενάουερ το 1960, εκφράζει τώρα η γερμανική λαϊκή εφημερίδα Bild. Βάση της συμφωνίας αυτής το ζήτημα των αποζημιώσεων είχε κλείσει νομικά, εις βάρος της Ελλάδας βεβαίως. 

LIVE – Δείτε τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή

Μπορεί το πολιτικό προσωπικό της Γερμανίας να αρνείται σθεναρά την οποιαδήποτε καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων προς το ελληνικό κράτος, ωστόσο η γερμανική εφημερίδα Bild διερωτάται: «Μήπως οι Έλληνες πραγματικά δικαιούνται αποζημίωση;».

Στο άρθρο γίνεται λόγος για «ηθική ευθύνη» και για την απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τις ανάγκες της ιστορικής μνήμης, η εφημερίδα ανασύρει από το παρελθόν τη συνθήκη που υπέγραψαν το 1960 ο τότε καγκελάριος Αντενάουερ με τον Βασιλιά Κωνσταντίνο, με βάση την οποία δυνόταν οριστικό τέλος στο θέμα.

Ωστόσο, στις επανορθώσεις δεν συμπεριλήφθηκε το αναγκαστικό δάνειο στο οποίο προχώρησε η Ελλάδα το 1942 προς χάριν των ναζί και ήταν ύψους 476 εκατομμυρίων κατοχικών μάρκων ή σε σημερινές τιμές 11 δισ. ευρώ. Εξ αυτού του λόγου απορρέει η απαίτηση της Ελλάδας και άρα η συμφωνία Αντενάουερ-Κωνσταντίνου δεν έκλεισε οριστικά το θέμα.

Διαβάστε επίσης:

Το Athenstimeout.gr σας κάνει δώρο το απόλυτο iPhone 6 

Χιόνι κάλυψε τον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη – ΦΩΤΟ

Διαβαστε επισης

loading...