Η φωτογραφία ανέβηκε στο facebook και πολύ γρήγορα κάτοικοι της πόλης, έσπευσαν στο σημείο…
Ένα λαγόψαρο συναντούσαν στο δρόμο τους χθες όσοι αποφάσιζαν να κάνουν τη διαδρομή από τον Κούλε, προς το λιμενοβραχίονα, στη γνωστή σαν “λεωφόρο μπάι πας”. Μερικοί δεν πίστευαν στα μάτια τους, καθώς το συγκεκριμένο ψάρι, που δε ζούσε στη Μεσόγειο, αλλά πληθυσμοί του έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια και στην Κρήτη, είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο, αν φυσικά καταναλωθεί, καθώς το σώμα του έχει τοξίνες. Στην Κρήτη έχει εντοπιστεί από ψαράδες, αλλά… στην ξηρά, ήταν η πρώτη φορά! Τη φωτογραφία ανέβασε στο facebook o Μένος Μαρκοδημητράκης…
Ο Λαγοκέφαλος ή Λαγόψαρο ή Lagocephalus sceleratus, όπως είναι το επιστημονικό του όνομα ανήκει στην οικογένεια των τετραοδοντίδων (Tetraododidae), δεν παρουσιάζει αλιευτικό ενδιαφέρον και ζει σε τροπικά κλίματα, κυρίως στον Ινδικό και τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό.
Στη Μεσόγειο ο Λαγοκέφαλος εντοπίστηκε πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2003 στα δυτικά παράλια της Τουρκίας, ανατολικά της νήσου Κω. Στη συνέχεια, το 2004 εντοπίστηκε στα παράλια της Γιάφας (Ισραήλ) και της Αττάλειας (Τουρκία), το 2005 στα παράλια του Ηρακλείου, της Ρόδου και της Γεωργιούπολης στην Κρήτη και το 2006 στα παράλια της Σμύρνης. Σήμερα ζει σε όλο σχεδόν το Αιγαίο Πέλαγος.
Το σχήμα του ψαριού αυτού μοιάζει με τορπίλη, είναι ασημένιο στο κάτω μισό του σώματος και στη ράχη του είναι γκριζωπό με σκούρες κηλίδες. Δεν έχει λέπια και χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ότι έχει σε κάθε γνάθο δυο δυνατά δόντια, τα οποία του δίνουν την όψη λαγού, εξ’ ου και το όνομά του. Το μέγεθός του μπορεί να φτάσει τα 110 εκατ. και το βάρος του μέχρι τα 7 κιλά. Το ψάρι καταναλώνεται στην Ιαπωνία αφού απομακρυνθούν πρώτα τα όργανα που περιέχουν την τοξίνη.
Πηγή: candianews.gr