Ο Νίκος Μάνεσης ανοίγει τον χάρτη, μετράει χιλιόμετρα και βλέπει αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι. Σταθμοί της φετινής διαδρομής του όλα τα μέρη όπου οι ανθρώπινες ιστορίες έχουν σαν λέξεις – κλειδιά τη δύναμη, τη δημιουργία, την αισιοδοξία, το χαμόγελο.
Τις δύο προηγούμενες σεζόν, η κάμερα της εκπομπής εστίασε σε αυτούς που νίκησαν την κρίση, φέτος θα φέρει στο επίκεντρο όλα εκείνα τα θετικά κομμάτια που συνθέτουν μια διαφορετική εικόνα της ελληνικής περιφέρειας, μια εικόνα με φως και αισιοδοξία.
Το 16ο οδοιπορικό του Νίκου Μάνεση μας οδηγεί στη χειμωνιάτικη Ικαρία, στο νησί όπου οι άνθρωποι ξεχνούν να… πεθάνουν! Ένα ταξίδι που η μεγαλύτερη χιονόπτωση της τελευταίας 10ετίας το έκανε ακόμα πιο περιπετειώδες.
Αυτό το οδοιπορικό φαινόταν, εξ’ αρχής, ότι θα είναι διαφορετικό. Βλέπετε, ο χειμώνας δεν αφήνει περιθώρια καταγραφής των στοιχείων για τα οποία η Ικαρία είναι γνωστή. Αυτή την περίοδο, δεν υπάρχουν ατελείωτα γλέντια, ούτε βουτιές στις παραλίες, ούτε εκδρομές στα ποτάμια, στις βουνοκορφές αλλά και στα δεκάδες χωριά. Υπάρχουν, όμως, οι ίδιοι απίστευτοι άνθρωποι, οι Ικαριώτες, που έχουν επιβάλει τους δικούς τους ρυθμούς ζωής.
Οι ιστορίες ξετυλίγονται…
Τα αποκλεισμένα από το χιόνι ορεινά χωριά
Η πρωτόγνωρη εμπειρία για τους κατοίκους και τα κλειστά σχολεία.
Κρασί σε πυθοστάσιο
Ο οινοποιός με τις εξαγωγές στην Ιαπωνία αλλά και με τα βραβεία, χάριν του κρασιού που ωριμάζει σε πιθάρια θαμμένα στη γη. Οι δοκιμές με «το σιφούνι», στο πλαίσιο της πιο παραδοσιακής παρασκευής οίνου όμοια της οποίας συναντά κανείς στην αρχαιότητα.
Άσκαυλος, Κερατοφάς και ο πυροσβέστης
Δύο μουσικά όργανα ξεχασμένα στο πέρασμα του χρόνο ζωντανεύουν στα χέρια του Φίλιππου Καρίμαλη. Λάτρης της παράδοσης του τόπου, κατασκευάζει αρχαία όργανα και τραγουδά με παρέα φιλόμουσων του νησιού.
Ο φούρναρης από το Οχάιο και η σύζυγός του από τον Ισημερινό , ο Λονδρέζος ραδιοφωνικός παραγωγός, η Αθηναία έμπορος, ο εκπαιδευτικός βιβλιοπώλης
Μερικοί από τους δεκάδες νέους , που με καταγωγή ή και όχι από το νησί, παίρνουν την απόφαση για μόνιμη εγκατάσταση. Γιατί ξανανιώνει η Ικαρία τα τελευταία χρόνια;
Οι ετεροαπασχολούμενοι επιστήμονες
Οι περιπτώσεις των πτυχιούχων που ασκούν το επάγγελμα τους στο νησί είναι εξαιρετικά λιγοστές. Γνωρίστε αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, οικονομολόγους, λογιστές, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, οι οποίοι εξασφαλίζουν τον επιούσιο δουλεύοντας στο χωράφι, τα αμπέλια, τις ελιές τους ή εκτρέφοντας λίγα ζώα. Τι τους οδήγησε στην απόφαση να δοκιμάσουν την τύχη τους σε μια πιο απλή μορφή ζωής στον τόπο τους;
Μύθοι κι αλήθειες
Όλοι έχουν ακούσει πως στην Ικαρία «δουλεύουν τη νύχτα και κοιμούνται το πρωί», πως «κανείς δεν φοράει στο χέρι του ρόλοι» πως «όλοι οι Ικαριώτες δεν έρχονται ποτέ στην ώρα τους» και πως με «ωτοστόπ πας παντού». Τι ισχύει από όλα αυτά;
Σκληρό σκαρί οι Ικαριώτες
Ο υπεραιωνόβιος με τα 3 πτυχία και ο μηχανόβιος ετών 85 χωρίς δίπλωμα
Η ελλιπής ακτοπλοϊκή συγκοινωνία
Τον χειμώνα, η απόσταση της Ικαρίας από το λιμάνι του Πειραιά παραμένει 12 ολόκληρες ώρες, εδώ και χρόνια.
Το ταξίδι στην Ελλάδα συνεχίζεται…
Διαβάστε επίσης:
Ο Kanye West ανακοίνωσε τον τίτλο του νέου του αλμπουμ!