Home NEWS Ιστορίες Ανδρείας: Μία συναρπαστική έκθεση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Ιστορίες Ανδρείας: Μία συναρπαστική έκθεση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

0
500

Μπαίνεις στην πρύμνη ενός πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού. Και ταυτόχρονα μπαίνεις σε μία … ιδιότυπη “Μηχανή του Χρόνου” που σε ταξιδεύει στην άγνωστη Ελληνική ιστορία, την οποία έγραψαν χιλιάδες ανώνυμοι ναύτες από το 1821 μέχρι σήμερα. Άλλοτε με την ανδρεία και την αυταπάρνησης τους, άλλοτε με ανυπακοή και ανταρσίες κι άλλοτε θυσιάζοντας την ίδια τους τη ζωή, για να μείνει το “καράβι” που λέγεται Ελλάδα, αλώβητο και ασφαλές.

Η ευφυής ιδέα ανήκει στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός κόσμος” που παρουσιάζει μία πρωτότυπη έκθεση με τίτλο “Ιστορίες Ανδρείας” στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Τα εγκαίνια έγιναν την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναυάρχου Γεωργίου Γιακουμάκη, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Ταφύλλης, Επίτιμοι Αρχηγοί, και τα μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου.

Στιγμιότυπο από την τελετή των εγκαινίων

Η έκθεση αποτελεί μία διαφορετική προσέγγιση στην ιστορία του Πολεμικού μας Ναυτικού, που την συνθέτουν αφηγήσεις, προσωπικά αντικείμενα, επιστολές και ένα εξαίρετο φωτοηχητικό υλικό, που μεταφέρει τον επισκέπτη σε ένα βαθιά ανθρώπινο χωροχρονικό ταξίδι για όσα συνέβησαν στις Ελληνικές θάλασσες τις τελευταίες δεκαετίες, με στόχο την προάσπιση των Εθνικών Δικαίων.

Το πλήρωμα του ιστορικού πλοίου “Αβέρωφ”

Με πλοηγό όχι το κριτήριο των Ιστορικών αλλά τις ανθρώπινες αλήθειες, η Έκθεση “Ιστορίες Ανδρείας” ξεδιπλώνει το ταξίδι της, σε περιστατικά που αποτέλεσαν “σταθμούς” στην σύγχρονη ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού. Από τους τραυματισμένους ναύτες του “Αβέρωφ” που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το πλοίο τους μέχρι το περίφημο σήμα του ναυάρχου Κουντουριώτη: «Εν ονόματι του Δικαίου πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με πεποίθησιν προς την νίκην εναντίον του εχθρού του Γένους».

Κι αν σε κάτι πραγματικά διαφέρει αυτή η σπουδαία έκθεση είναι ότι βάζει στο επίκεντρό της την ανθρώπινη αντίδραση, το συναίσθημα και τις ιστορίες ανδρείας όχι των πρωταγωνιστών αλλά των απλών ναυτών, που βρήκαν το θάρρος να φερθούν με γενναιότητα και αυταπάρνηση.

 

AdTech Ad

 

Σ’ αυτό το ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο άριστος αρωγός αποδεικνύεται η σύγχρονη τεχνολογία. Μία πρωτοποριακή εφαρμογή, που σχεδίασε το ελληνικό τμήμα της διεθνούς φήμης εταιρίας Angel Capital Ventures επιτρέπει στον επισκέπτη μία ακόμη πιο φιλική ξενάγηση στα εκθέματα, καθώς λειτουργεί ως εξειδικευμένος πλοηγός. Η έξυπνη εφαρμογή, που σχεδιάστηκε από την Angel Capital Ventures -ειδικά για τις “Ιστορίες Ανδρείας” και τους επισκέπτες της έκθεσης- χρησιμοποιεί στο έπακρο τις δυνατότητες των beacons, που είναι ένα είδος εξελιγμένης τεχνολογίας μικρο-εντοπισμού, η οποία λειτουργεί μέσω Βluetooth. Έτσι, η έκθεση λειτουργεί με την μέγιστη δυνατή διαδραστικότητα για τον επισκέπτη και η “πλοήγησή” του στο χώρο αποτυπώνει το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας και του application της Angel Capital Ventutes ο επισκέπτης βιώνει το υποβλητικό κλίμα και την έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα κάθε εποχής και νοιώθει μέρος του γενναίου πληρώματος. Ταυτόχρονα, η ατμόσφαιρα αυτού του συναρπαστικού ταξιδιού αναμοχλεύει ερωτήματα για τη “στόφα” των ηρώων και την “πρώτη ύλη της γενναιότητας” που τελικά ενυπάρχει στον καθένα μας κι απλά αναζητά τις κατάλληλες συνθήκες για να βγει στην επιφάνεια.     

Εικόνες ηρώων από τα φινιστρίνια του πλοίου

Η έκθεση με τις “ιστορίες Ανδρείας” του Πολεμικού μας Ναυτικού παραμένει ανοιχτή και επισκέψιμη και αποτελεί μία πραγματικά μοναδική εμπειρία συνύπαρξης παρελθόντος (ιστορίες ηρώων) και μέλλοντος (πρωτοποριακή τεχνολογία) στο παρόν, που κανείς δεν πρέπει να χάσει.

Ο ηρωικός κυβερνήτης Βασίλης Λάσκος που χάθηκε μαζί με το υποβρύχιο “Κατσώνης”