HomeNEWSΚεφίρ: Οι θαυματουργοί "κόκκοι του προφήτη" και το ...μυστικό που έκλεψε η...

Κεφίρ: Οι θαυματουργοί “κόκκοι του προφήτη” και το …μυστικό που έκλεψε η όμορφη Ιρίνα

Ήρθε από τον Καύκασο και … κάνει εντύπωση, καθώς πολλοί ερευνητές λένε ότι είναι το φυσικό ελιξήριο για καλή υγεία.

 

Ο λόγος για το περίφημο κεφίρ, το προβιοτικό που απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό και χαρίζει δύναμη και ευεξία.

 

Θεωρείται ένα από τα παλαιότερα σε ζύμωση γάλατα, καθώς η ιστορία του ξεκινά πριν από 2000 χρόνια. Οι κόκκοι του είναι ζωντανοί οργανισμοί σε διαρκή ζύμωση, πλούσιοι σε βιταμίνες, προβιοτικά, ωφέλιμα βακτήρια και ζυμομύκητες. Θεωρείται μάλιστα ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη του απλού γάλακτος.

 

Το κεφίρ έχει όμορφους και μυστήριους μύθους που το περιβάλλουν όπως αυτός που θέλει τον Προφήτη Μωάμεθ να το χαρίζει ως δώρο καλής θέλησης στους Ορθόδοξους της Βόρειας Οσετίας για να τους χαρίσει υγεία και δύναμη. Οι “Κόκκοι του Προφήτη” όπως τους ονόμασε ο λαός φυλάσσοταν αυστηρά καθώς οι πιστοί θεωρούσαν ότι αν τους χάσουν ή αν το μυστικό τους γινόταν σε όλους γνωστό θα έχαναν τη δύναμη τους. Το μυστικό πέρασε από γενιά σε γενιά και το γάλα κεφίρ το παρασκεύαζαν από αγελαδινό, κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα σε σάκους που γινόταν από δέρματα ζώων. Επίσης, χρησιμοποιούσαν πήλινα αγγεία και ξύλινους κουβάδες από βελανιδιά. Οι σάκοι με το κεφίρ ήταν κρεμασμένοι στην πόρτα του σπιτιού τους έξω στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και το βράδυ το έβαζαν μέσα στο σπίτι.

 

Για πολλούς αιώνες οι κάτοικοι του βόρειου Καυκάσου δεν αποκάλυπταν το μυστικό τους. Παράξενες ιστορίες είχαν εξαπλωθεί για το ασυνήθιστο ποτό με τις μαγικές ιδιότητες. Ακόμα και ο Μάρκο Πόλο αναφέρεται στα βιβλία του για το κεφίρ στα ταξίδια του στην Ανατολή. Έξω από τον Καύκασο το κεφίρ ξεχάστηκε μέχρι που διαδόθηκαν ειδήσεις για τη χρήση του στη θεραπεία της φυματίωσης και στις ασθένειες του στομάχου και του εντέρου.

 

Στις αρχές του 1900, Ρώσοι γιατροί πίστευαν ότι το κεφίρ έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία και αποφασισμένοι να αποκτήσουν τους κόκκους κεφίρ για να τους διαθέσουν στους ασθενείς τους πλησίασαν τα αδέρφια Blandov και τους ζήτησαν να παρασκευάσουν γάλα από κόκκους κεφίρ. Στα αδέρφια Blandov άνηκε το εργοστάσιο γάλακτος “Moscow Dairy” και εργοστάσια παρασκευής τυριού στην πόλη Kislovodsk.

 

Για να αποκτήσουν τους κόκκους κεφίρ ο Nikolai Blandov έστειλε μια όμορφη υπάλληλο του την Irina Sakharova στην αυλή του τοπικού ηγέμονα Bek-Mirza Barchorov για να τον γοητεύσει και να τον πείσει να του δώσει μερικούς κόκκους κεφίρ. Δυστυχώς το σχέδιο τους δεν είχε την κατάληξη που περίμεναν. Ο πρίγκηπας φοβούμενος για αντίποινα από την παραβίαση του θρησκευτικού νόμου δεν είχε καμιά πρόθεση να δώσει σε κανέναν τους “Κόκκους του Προφήτη”, αλλά δεν ήθελε επίσης να χάσει και την νεαρή Irina που είχε ερωτευτεί.

 

Η Irina και η ομάδα της συνειδητοποιώντας ότι δεν θα ολοκληρώσουν την αποστολή τους φεύγουν για το Kislovodsk. Στο δρόμο της επιστροφής, οι φυλές του βουνού απαγάγουν την Irina και την επιστρέφουν στον πρίγκηπα. Σύμφωνα με ένα τοπικό έθιμο στο οποίο ο γαμπρός έκλεβε τη νύφη η Irina έπρεπε να παντρευτεί τον Bek-Mirza Barchorov. Οι Blandov οργάνωσαν μια τολμηρή αποστολή διάσωσης της Irina και την γλύτωσαν από τον αναγκαστικό γάμο. Ο άτυχος πρίγκηπας ήρθε ενώπιον του Τσάρου ο οποίος έκρινε ότι πρέπει να δώσει 5 κιλά κόκκους κεφίρ στην Irina για να την ανταμείψει για τις προσβολές που είχε υποστεί. Το Σεπτέμβριο του 1908 τα αδέρφια Blandov είχαν στα χέρια τους, τους κόκκους κεφίρ και ξεκίνησε η παραγωγή του και η διάθεση του στη Μόσχα.

 

Έκτοτε το κεφίρ απλώθηκε ως ελιξήριο υγείας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε πως μπορείτε να διατηρήσετε την καλλιέργειά του, μόνοι σας.

 

 

Πηγή

 

Με το Athenstimeout.gr στην παράσταση «Φράνκι και Τζώννυ»!

Διαβαστε επισης

loading...