HomeNEWSΚέρκυρα! Πάσχα με ... υπερθέαμα και μπότηδες!!!

Κέρκυρα! Πάσχα με … υπερθέαμα και μπότηδες!!!

Έστω και μία φορά πρέπει να το ζήσεις. Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι πράγματι μία διαφορετική μυσταγωγία: ένα υπερθέαμα. 

Και φέτος, εκατοντάδες Κερκυραίοι και τουρίστες θα πλημμυρίσουν τα καντούνια της Παλιάς Πόλης, γιορτάζοντας τον διάσημο “Πόλεμο των Κανατιών” και την Πρώτη Ανάσταση.

 

 

Κάθε χρόνο το σύνθημα δίνει το χτύπημα της δεύτερης καμπάνας, που σημάνει την Πρώτη Ανάσταση. Οι νοικοκυραίοι της Κέρκυρας εκσφενδόνισαν από τα μπαλκόνια τους, πάνω από τα κατακόκκινα λάβαρα, που στολίζουν τα κιγκλιδώματα, τους “μπότηδες”, τα περίφημα μεγάλα κανάτια με το στενό στόμιο και τη διπλή λαβή, που είναι γεμάτα με νερό.

kerkira_pasxaa15.jpg

Την ίδια ώρα, οι βροντεροί κανονιοβολισμοί από το φρούριο εντείνουν την συγκλονιστική ατμόσφαιρα, ενώ η πασίγνωστη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κέρκυρας βάζει μελωδίες στο ξεχωριστό αυτό έθιμο!

 

kerkira_pasxa15.jpg

Το έθιμο έχει ρίζες στην Ενετική περίοδο του νησιού όταν οι άρχοντες πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να υποδεχτούν την νέα χρονιά … εξαγνισμένοι. Άλλη εκδοχή όμως -ισχυρότερη μάλλον- επιμένει πως το έθιμο είναι αρχαιοελληνικό και έχει να κάνει με τους γεωργούς που πετούσαν στην αρχή της Άνοιξης τα παλιά κανάτια και τα δοχεία τους για να τα αντικαταστήσουν πριν μαζέψουν τον καρπό της νέας σοδειάς.

Πηγή

Διαβαστε επισης

loading...