Με πυξίδα τον άνθρωπο και προορισμό την ελληνική περιφέρεια, η εκπομπή του Alpha «60’ Ελλάδα» ξεκίνησε, για τρίτη χρονιά, το οδοιπορικό της. Στόχος, η καταγραφή της καθημερινότητας, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της χώρας, αλλά και του μηνύματος ότι η ζωή μακριά από τα αστικά κέντρα χτίζεται με τόλμη και έμπνευση.
Ο Νίκος Μάνεσης ανοίγει τον χάρτη, μετράει χιλιόμετρα και βλέπει αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι. Σταθμοί της φετινής διαδρομής του όλα τα μέρη όπου οι ανθρώπινες ιστορίες έχουν σαν λέξεις – κλειδιά τη δύναμη, τη δημιουργία, την αισιοδοξία, το χαμόγελο.
Τις δύο προηγούμενες σεζόν, η κάμερα της εκπομπής εστίασε σε αυτούς που νίκησαν την κρίση, φέτος θα φέρει στο επίκεντρο όλα εκείνα τα θετικά κομμάτια που συνθέτουν μια διαφορετική εικόνα της ελληνικής περιφέρειας, μια εικόνα με φως και αισιοδοξία.
Το έβδομο οδοιπορικό της εκπομπής μας οδηγεί στα Βλαχοχώρια της Πίνδου, στη Βάλια Κάλντα, το Σμόλικα και τη Βασιλίτσα.
Σαμαρίνα, o υψηλότερος κατοικημένος οικισμός των Βαλκανίων, στους πρόποδες του Σμόλικα. Σμίξη στις πλαγιές της Βασιλίτσας, Αβδέλλα, Περιβόλι και Κρανιά, πύλες εισόδου στον εθνικό δρυμό της Βάλια Κάλντα. Δοτσικό, Σπήλαιο, Μικρολίβαδο, Λάβδα και Πριόνια. Χωριά χτισμένα σε μεγάλο υψόμετρο μέσα στο πυκνό δάσος της περιοχής. Μέχρι πριν από 10 χρόνια, τα χωριά αυτά ερήμωναν το χειμώνα. Ο πληθυσμός τους αποτελούνταν αποκλειστικά από κτηνοτρόφους που με τα πρώτα κρύα μετακινούσαν τα ζώα και τις οικογένειές τους στον Θεσσαλικό κάμπο. Πίσω έμεναν ελάχιστοι, ως φύλακες των περιουσιών. Σήμερα, η εικόνα είναι διαφορετική. Υπάρχουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, ακόμα και μπαράκια. Το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας δίνει έναν νέο χαρακτήρα στην περιοχή. Οι κάτοικοι στρέφονται και στον χειμερινό τουρισμό.
Ο Νίκος Μάνεσης με την κάμερα της εκπομπής καταγράφει την καθημερινότητα εκείνων που μένουν πίσω…
Επιβίωση και το τόξο της Φωτιάς
Σενάρια επιβίωσης μέσα στο δάσος, ξεναγοί μας κάτοικοι της περιοχής. Προσανατολισμός, κατασκευή καταφυγίων, εύρεση νερού και φαγητού, αναγνώριση συγκεκριμένων ειδών της χλωρίδας της ορεινής Ελλάδος για τροφή και θεραπεία. Άναμμα φωτιάς μέσω τριβής με τη βοήθεια τοξοειδούς κλαδιού.
Οι κυνηγοί μανιταριών
Τα Γρεβενά είναι γνωστά για την ποικιλία των μανιταριών. Μανιταρόφιλοι μας συνοδεύουν στον εθνικό δρυμό της Πίνδου και μας ξεναγούν στους «δρόμους των μανιταριών». Στο Λάβδα ένα από τα χωριά της περιοχής υπάρχει και το μοναδικό μουσείο μανιταριών.
Αλπικός Τρίτωνας: Το «κροκοδειλάκι» της Πίνδου
Μοιάζει με μικρό δράκο και έχει μήκος 8 – 12 εκ. Μοναδικό είδος άγριας ζωής που προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία, η καταγωγή του ανάγεται στην εποχή των δεινοσαύρων.
Οι ξύλινοι στύλοι της ΔΕΗ
Οι κορμοί της μαύρης Πεύκης αποτελούν την πρώτη ύλη κατασκευής των ξύλινων κολώνων ηλεκτροδότησης και μια από τις βασικότερες πηγές εσόδων για δεκάδες οικογένειες της περιοχής.
Ο πτυχιούχος υλοτόμος
Ο μηχανολόγος μηχανικός του Πολυτεχνείου που αποφάσισε να μείνει μόνιμα στο τόπο καταγωγής του και να ασχοληθεί με την υλοτομία. Οι δυσκολίες και η απόφαση επιστροφής.
Το αλεξίπτωτο πλαγιάς και ο κτηνοτρόφος
Είχε εστιατόρια στη Γερμανία, στη συνέχεια έγινε από τους πρώτους εκπαιδευτές αλεξίπτωτου πλαγιάς και τώρα είναι υπέρμαχος της βιολογικής κτηνοτροφίας στην Κρανιά. Μαζί του, 20 σκυλιά, φύλακες του κοπαδιού από τις αρκούδες και τους λύκους. Τι λέει ο ίδιος άλλα και η σύζυγός του για τον δύσκολο χειμώνα και την απομόνωση;
Δοτσικό
Το χωριό όπου γυρίστηκε η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μεγαλέξανδρος».
Το μοναδικό σχολείο του ορεινού όγκου
Η ζωή στα ορεινά χωριά μέσα από τα μάτια των μικρών παιδιών.
Τσίπουρο το… ευλογημένο
Το καζάνι που ανήκει στην εκκλησία και τα αυτοσχέδια γλέντια που στήνονται σχεδόν καθημερινά.
Ακόμη, η νύφη από τη Νότιο Αφρική, το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού που κρατά τους νέους στον τόπο τους αλλά και δεκάδες ιστορίες καταγραφής της καθημερινότητας με τον ιδιαίτερο και άμεσο τρόπο της εκπομπής «60’ Ελλάδα».
Το ταξίδι συνεχίζεται…
Δείτε επίσης: Ο Λιάγκας αποκαλύπτει on air πότε έκανε σεξ με τη Σκορδά για πρώτη φορά!
Αυτός ψηφίστηκε ως ο πιο sexy αντρας στον πλανήτη!