Το εντυπωσιακό πέτρινο εκλεκτικιστικό κτίριο της περιόδου 1897-1900, στη Λεωφόρο Ποσειδώνος στο Τροκαντερό -που κληροδότησε στο Μουσείο Μπενάκη η Βέρα Κουλούρα- θα ανοίξει πλέον τις πόρτες του σε μικρούς και μεγάλους, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, από τις 10:00 έως τις 18:00, για να αποκαλύψει στον πυρήνα του τη συλλογή παιχνιδιών της Μαρίας Αργυριάδη, η οποία συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης. Θα είναι μια πρώτη γεύση από το μουσείο, που θα λειτουργήσει επισήμως από τις 26 του μήνα.
Στις συλλογές του μουσείου περιλαμβάνονται 20.000 παιχνίδια και αντικείμενα της παιδικής ηλικίας, προερχόμενα από τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιφέρεια του Ελληνισμού – από την αρχαιότητα μέχρι το 1970 – καθώς και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής.
Στην είσοδο σε υποδέχεται μια μεγάλη κούκλα και ένα αλογάκι που δώρησε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, στον αγαπημένο του εγγονό, Λεφτεράκη. Η διαδρομή ξεκινάει με παιχνίδια των παιδιών της αρχαιότητας των Ρωμαικών και των βυζαντινών χρόνων. Στον ίδιο χώρο, αλλά σε ξεχωριστές προθήκες παρουσιάζονται ενότητες, όπως το πως φτιάχνονται τα παιχνίδια, το τι πρόκειται γενικά να δεί ο θεατής, τις κούκλες μόδας με το μπαούλο και τα ρούχα τους, τα σημαντικότερα μηχανικά παιχνίδια και κατασκευές, και τα οπτικά παιχνίδια.
Στον κάτω χώρο που είναι και ο κεντρικός εκθεσιακός χώρος, έχει αφιερωθεί ένα δωμάτιο στην ελληνική παραδοσιακή κοινωνία, ξεκινώντας από το σκαμνί της γέννας, τις κούνιες- νάκες ή σαρμανίτσες, τα θήλαστρα, τα βρεφικά ρούχα, τις κουδουνίστρες, και τα παιχνίδια των παιδιών από την βρεφική ηλικία, που έφτιαχναν οι γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά. Στην ενότητα αυτή έχουν εντάξει οι υπεύθυνου του μουσείου την βάπτιση και τα παιδικά εθιμικά παιχνίδια στον κύκλο του χρόνου.
Σε άλλες προθήκες μπορεί κανείς να δει σημαντικές κατηγορίες, όπως τις κούκλες με ελληνικές φορεσιές, μινιατούρες και μια κούκλα της βασίλισσας Όλγας, τον καραγκιόζη, το ελληνικό και ξένο κουκλοθέατρο, μαριονέτες και στημένο ένα μεγάλο πανηγύρι. Υπάρχουν στρατιωτάκια και πολεμικά παιχνίδια, κούκλες από την παιδική λογοτεχνία, τα κόμικς και ήρωες από τον κινηματογράφο. Ένα δωμάτιο αφιερωμένο στο σχολείο και τέλος έναν μεγάλο χώρο αφιερωμένο στα καταστήματα παιχνιδιών της εποχής.
Σκοπός του Μουσείου Παιχνιδιών είναι να καλύψει όλες τις εκφάνσεις και πτυχές του θέματος Παιδί και Παιχνίδι, ερευνώντας τόσο το παιχνίδι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όσο και την καθημερινή ζωή του παιδιού στην παραδοσιακή και αστική ελληνική κοινωνία.