Home NEWS Ο Αμερικανός ράπερ Κέντρικ Λαμάρ κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ!

Ο Αμερικανός ράπερ Κέντρικ Λαμάρ κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ!

0
502

Ο Αμερικανός ράπερ και συνθέτης Κέντρικ Λαμάρ (Kendrick Lamar) κέρδισε βραβείο Pulitzer στην κατηγορία της μουσικής για το άλμπουμ του «Damn».

 

Το Βραβείο Πούλιτζερ θεωρείται ύψιστη τιμή στην έντυπη δημοσιογραφία, ενώ o οργανισμός τιμά επίσης λογοτεχνικά επιτεύγματα και μουσικές συνθέσεις.

 

Είναι η πρώτη φορά που κερδίζει Πούλιτζερ ένας καλλιτέχνης μη κλασσικής ή τζαζ μουσικής από τότε που ξεκίνησε η απονομή βραβείων και στην κατηγορία της μουσικής, πριν από περίπου 75 χρόνια.

 

Σύμφωνα με το κληροδότημα προβλέπονται οκτώ βραβεία που απονέμονται σε κατηγορίες που σχετίζονται με τη δημοσιογραφία, (καλύτερου ρεπορτάζ, άρθρου, γελοιογραφίας κ.ά.) καθώς και τέσσερα για τις τέχνες και τα γράμματα. Μόνο ειδήσεις και φωτογραφίες δημοσιευμένες σε εφημερίδες ή οργανώσεις καθημερινών νέων με βάση τις ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα διεκδίκησης του βραβείου δημοσιογραφίας. Από το 1943 βραβείο Πούλιτζερ απονέμεται επίσης και για την καλύτερη μουσική σύνθεση.

Στο αιτιολογικό της απονομής του βραβείου τονίζεται ότι πρόκειται για μία «συλλογή από δεξιοτεχνικά κομμάτια που τα συνδέουν αυθεντικότητα της καθομιλουμένης και ρυθμικός δυναμισμός, τα οποία προσφέρουν επιδραστικές ιστορίες, που συλλαμβάνουν τον σύνθετο χαρακτήρα της σύγχρονης ζωής των Αφροαμερικανών».

Ο Κέντρικ Λαμάρ, ο οποίος έκανε δύο εμφανίσεις guest στο Φεστιβάλ Coachella της Καλιφόρνια, δεν σχολίασε μέχρι στιγμής την τιμητική διάκριση.

 

Ο ράπερ Punch, πρόεδρος της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας Top Dawg Entertainment, από την οποία κυκλοφόρησε το άλμπουμ Damn. έγραψε στο Twitter: «Βραβείο Pulitzer, νικητής Kdot (το όνομα του Λαμάρ επί σκηνής) από το Κόμπτον. Μην σας ακούσω να μιλάτε με τίποτα λιγότερο από σεβασμό για τον Kendrick Lamar. #TDE».

 

«Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή την επιλογή. Αυτό σημαίνει ότι η κριτική επιτροπή και το σύστημα του συμβουλίου που κάνει τις επιλογές λειτούργησαν όπως πρέπει – η καλύτερη δουλειά πήρε το βραβείο Pulitzer. Φωτίζει τη hip-hop με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Αυτή είναι μια μεγάλη στιγμή για τη μουσική hip-hop και μια μεγάλη στιγμή για τους Pulitzers» τόνισε η Ντάνα Κανέντι, διαχειρίστρια των βραβείων.

 

Ο Kendrick Lamar Duckworth γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Campton της California (16/7 του 1987), όπου ο πατέρας του, Kenny δραστηριοποιείτο ως μέλος της συμμορίας Gangster Disciples. Η οικογένεια είχε δεσμούς με τους Bloods, την πρώτη αφροαμερικανική συμμορία του Los Angeles, που δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ως αντίπαλο δέος των Crips -συμμορία που έφτασε να ‘χει 35.000 μέλη, διοικούσε τη νότια California και ευθύνεται για τις μεγαλύτερες εξάρσεις βίας της περιοχής.

 

Το 2004, στα 16, κυκλοφόρησε την πρώτη του δουλειά, με το ψευδώνυμο K-Dot. Τον προσέγγισε δισκογραφική εταιρία. Συνέχισε από εκεί, ώσπου έκανε δικές του, ανεξάρτητες παραγωγές τις οποίες διέθετε δωρεάν, online.

 

 

merlin_136942104_78981cc6-d0a5-4a1a-a1c3-ba5aa57ee624-master768.jpg

 

H δολοφονία φίλου του, πριν μια δεκαετία, ήταν ο λόγος που ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Βαπτίστηκε το 2013. Έκτοτε μιλά και γράφει για τη θρησκεία του. Εξηγεί ότι “όλα μου τα έδωσε ο Θεός. Για τους περισσότερους fan μου είμαι ό,τι πιο κοντινό έχουν σε ιερέα. Ξέρω πως κάποια παιδιά ζουν με τη μουσική μου. Ο λόγος μου δεν θα είναι ποτέ όσο δυνατός ήταν αυτός του Θεού. Κάνω απλά, τη δουλειά μου”.

Ο 30χρονος Λαμάρ έχει αποσπάσει 11 Grammy και το άλμπουμ του πούλησε περισσότερα αντίτυπα από κάθε άλλο το 2017. Αν και το «Damn» προτάθηκε για το Grammy του άλμπουμ της χρονιάς, τελικά νίκησε ο Μπρούνο Μαρς.