Οι λίμνες Ζερέλια, ή Ζηρέλια, βρίσκονται σε υψόμετρο 130 μέτρων, έχουν απόλυτα κυκλικό σχήμα και βρίσκονται στα νότια της πεδιάδας του Αλμυρού, στην περιοχή της Ευξεινούπολης, εκεί που βρισκόταν το αρχαίο Αθαμάντιο πεδίο, στο νομό Μαγνησίας.
Ο τρόπος με τον οποίο εμφανίστηκαν στο φυσικό τοπίο αυτές οι λίμνες είναι συγκλονιστικός. Η επικρατέστερη αιτιολογία γέννησης των λιμνών ήταν ηφαιστειακή, καθώς βρίσκονται στο δρόμο των ηφαιστείων της περιοχής Παγασητικού-Μαλιακού, ή απλά ότι είναι καρστικές δολίνες που γέμισαν νερό.
Με βάση τις πιο πρόσφατες έρευνες όμως διαπιστώθηκε οτι οι δύο κρατήρες των λιμνών δημιουργήθηκαν από πτώση μετεωρίτη στη περιοχή.
Το παραπάνω φαινόμενο, εξηγείται από την ύπαρξη μερικώς τετηγμένου ζιρκονίου, για την τήξη του οποίου απαιτούνται υψηλότατες θερμοκρασίες.
Οι δύο λίμνες τροφοδοτούνται από τα νερά των βροχών και από υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες. Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι μοναδικό στην Ελλάδα, ενώ στην Ευρώπη οι λίμνες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με παρόμοιο τρόπο δεν ξεπερνούν τις 40 από τις 178 σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Τις λίμνες αυτές συνοδεύει και ένας φρικιαστικός μύθος. Σύμφωνα με τον Ν. Πολίτη, στη θέση των λιμνών υπήρχε το χωριό Ζιρέλια. Εκεί ένας παπάς βίασε τη κόρη του, προκαλώντας την οργή του Θεού που μετέτρεψε το χωριό σε βάλτο με καλαμιώνες. Από τότε μέσα στον βάλτο ζούσανε μαύρα, άσχημα ψάρια που οι κάτοικοι της περιοχής τα φοβόντουσαν και δεν τα τρώγανε.