To Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών φιλοξενεί το διεθνές φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης Orange Water 2018, παρουσιάζοντας στην αίθουσα του εικαστική έκθεση από τις 12 Απριλίου έως τις 16 Ιουνίου. Το έτος 2018 θα διερευνηθούν στις εκθέσεις διαφορετικά σημεία προσέγγισης, τεχνικές και ερμηνείες της θεματικής ενότητας «Αντανακλάσεις Καταγωγής».

 

Η έκθεση Orange Water 2018 στο Ολλανδικό Ινστιτούτο θα αποτελέσει το σημείο έναρξης του δεύτερου χρονικού σκέλους του φεστιβάλ για το έτος 2018.

 

Το Φεστιβάλ αποτελεί γέφυρα πολιτισμού μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας, περιλαμβάνοντας εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, βιντεοπροβολές, φωτογραφία και εγκαταστάσεις από διακεκριμένους Έλληνες, Ολλανδούς αλλά και άλλων εθνικοτήτων εικαστικούς. Στην παρούσα έκθεση συμμετέχουν οι: Ad Arma, Eef de Graaf, Peter Heij, Νίκος Μπασιάς, Τίτα Μπονάτσου, Jan Mulder, Ανάργυρος Πασχάλης, Bert van Santen, Απόστολος Φανακίδης, Έφη Φουρίκη, Αποστόλης Ζολωτάκης, Ελένη Ζούνη.

 

Κατά τα έτη 2015 (Orange Water 1) και 2016 (Orange Water 2) στο φεστιβάλ συμμετείχαν 91 εικαστικοί σε 15 σημαντικούς χώρους τέχνης και μουσεία, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και της Ολλανδικής Πρεσβείας. Το 2017 το φεστιβάλ διοργανώθηκε σε 5 χώρους με 33 εικαστικούς.

 

Ξεκίνησε τον Ιούνιο από το SAF και έπειτα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Οι εκθέσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείου Πάρου, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στην Πάτρα και στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών συνεχίζονται έως 14 Ιουνίου, 15 Μαΐου, και 28 Μαρτίου αντιστοίχως.

 

Δράσεις του φεστιβάλ Orange Water 2018 θα διοργανωθούν στην Ολλανδία συμπεριλαμβανομένων και άλλων τεχνών, όπως ο κινηματογράφος, ενώ θα συνεργαστεί με πολιτιστικές πλατφόρμες όπως οι: Focus Europa (Γερμανία), Bildrecht (Αυστρία), t-short (Ελλάδα).

 

 

Η καταγωγή του ανθρώπου είναι κοινή. Όπως και ό,τι πηγάζει από αυτήν: οι εγκεφαλικές λειτουργίες, η αντίληψη… Σε έναν μαγνητικό τομογράφο μπορούμε να δούμε ακριβώς ποιες δραστηριότητες και πού συμβαίνουν στον εγκέφαλο. Αν διαβάσουμε την πρόταση «δυο γάτες περπατούν στην αυλή», μπορούμε να δούμε στον υπολογιστή αυτή την σκέψη να περνά από το μυαλό μας. Αν κοιτάξουμε την εικόνα ή διαβάσουμε την πρόταση το αποτέλεσμα είναι το ίδιο ανεξαρτήτως της γλώσσας που μιλάμε.

 

Η αλφάβητος της ανθρώπινης σκέψης είναι παγκόσμια. Το μυαλό διαθέτει κοινό λεξιλόγιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι στην αντίληψη των δεκτών του ίδιου ερεθίσματος αποκλείονται παρεκκλίσεις. Σε αυτό συμβάλλει η ψυχολογία του κάθε δέκτη, η γνώση του, ακόμα και η συναισθηματική διάθεση της συγκεκριμένης στιγμής, που θα παρέμβουν για να δώσουν σε κάθε δέκτη προσωπική χροιά στην εμπειρία. Αν αυτό συμβαίνει στον δέκτη, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στον καλλιτέχνη όταν δημιουργεί το έργο.

 

Οι καλλιτέχνες επιλέγουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο και τεχνική, να αποδώσουν την έννοια ενός θέματος. Στην παρούσα έκθεση, αυτό το επιτυγχάνουν αποδίδοντας στην έννοια της καταγωγής την πνευματικότητα που αιωρείται σε ένα τοπίο· συνδέοντάς την με την μετακίνηση από μία αφετηρία προς έναν προορισμό· με την καταγωγή συγκεκριμένων παραστάσεων μέσα από αφηρημένους γεωλογικούς σχηματισμούς· με την ταύτισή της με το φως· με την ενέργεια και την επιστήμη στο γνωστό πείραμα του επιταχυντή στο CERN με το σωματίδιο του Higgs· όπως και με άλλες εικαστικές προτάσεις.

 

Πληροφορίες:

 

  • Όνομα έκθεσης: Orange Water 2018

  • Χώρος: Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών Μακρή 11, Αθήνα, 11742 (μετρό: Ακρόπολη)

  • Επιμέλεια: Αποστόλης Ζολωτάκης

  • Εγκαίνια: Πέμπτη 12 Απριλίου στις 20:00

  • Διάρκεια: 12 Απριλίου – 16 Ιουνίου 2018

  • Επικοινωνία: 210 9210760

  • www.nia.gr

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here