Home NEWS Πολιτική λύση χωρίς υφεσιακά μέτρα επιδιώκει η κυβέρνηση

Πολιτική λύση χωρίς υφεσιακά μέτρα επιδιώκει η κυβέρνηση

0
220

Την πολιτική παρέμβαση η οποία θα αναβάλλει την άμεση συζήτηση για εργασιακά καιασφαλιστικό για κάποιες εβδομάδας και θα αφήσει χώρο για μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τουςδανειστές αναζητά από χθες η Κυβέρνηση.

Με δεδομένο το ασφυκτικό πρόβλημα της ρευστότητας η Κυβέρνηση θέλει το ταχύτερο δυνατό, μια θετική γνωμοδότηση για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να διεκδικήσει μια αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων του δημοσίου από την ΕΚΤ.

Μετά την εμπλοκή που προέκυψε το Σάββατο είναι σαφές ότι τα δύο αυτά θέματα δεν μπορούν να αναβληθούν για μεγάλο διάστημα.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Ρίσι Κοχιάλ τα έβαλε στο τραπέζι ζητώντας και τα νομοθετήματα που έχει δρομολογήσει η Κυβέρνηση να μην προχωρήσουν και να συζητηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις εδώ και τώρα.

Η ελληνική ομάδα ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις και ξεκαθάρισε ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε νέα υφεσιακά μέτρα και στους δύο αυτούς τομείς.

Το αποτέλεσμα ήταν η εμπλοκή των διαπραγματεύσεων που διακόπηκαν χθες το πρωί με προοπτική να συνεχιστούν σήμερα.

Ελπίδα της ελληνικής αποστολής είναι να υπάρξει η πολυπόθητη ευελιξία α που είχε υποσχεθεί η κ. Λαγκάρντ στο κ. Βαρουφάκη και τα θέματα που άπτονται των κόκκινων γραμμών της Κυβέρνηση να πάρουν μια μικρή αναβολή.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι τόνιζαν χθες ότι τα δύο αυτά θέματα είναι τα πιο δύσκολα της διαπραγμάτευσης με δεδομένη την κάθετη άρνηση της ελληνικής ομάδας να συζητήσει για νέα μέτρα.

Αν όντως υπάρχει βούληση να βρεθεί λύση – τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι – θα πρέπει κυρίως το ΔΝΤ να υποχωρήσει για λίγο στις απαιτήσεις του για κάποιο χρονικό διάστημα αφήνοντας χώρο για μια ενδιάμεση συμφωνία παρά την απόσταση, μικρότερη ή μεγαλύτερη που χωρίζει τις δύο πλευρές σε όλα τα θέματα.

Αν πάλι το ΔΝΤ επιμείνει σε μια λύση εδώ και τώρα θα πρέπει να περιμένουμε είτε μια τεράστια , απροσδόκητη υποχώρηση από την ελληνική πλευρά ή άλλη μια διακοπή των διαπραγματεύσεων που θα δυσκολέψει πάρα πολύ την πραγματική οικονομία εντός της χώρας δημιουργώντας πλέον πρόβλημα και στις Τράπεζες.

Την ίδια ώρα μετά από στην ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης που συνεδρίασε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό κ Αλέξη Τσίπρα εκπέμπονταν το γνωστό αισιόδοξο σενάριο.

Ως νέα ημερομηνία για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας έθεταν πλέον την Τετάρτη ενώ η προσδοκία είναι να υπάρξει κατ αρχήν συμφωνία για όλα τα θέματα μέχρι και τα μέσα του μήνα.

Άτομα που είναι σε γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων τόνιζαν ότι ακόμη κι αν ασφαλιστικό και εργασιακά αναβληθούν έστω και για λίγες μέρες θα πρέπει να λυθούν και άλλα θέματα τα οποία ανέκυψαν στις τρείς ημέρες διαπραγματεύσεων αυτού το γύρου.

Με το 2015 να διανύει πλέον τον 5ο του μήνα Αθήνα και δανειστές έχουν διαφορές και στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και στο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα με τις ελληνικές εκτιμήσεις.

Ως εκ τούτου καυτό θέμα θεωρείται και το δημοσιονομικό κενό το οποία παρά την κατ αρχήν συμφωνία για την αναθεώρηση προς τα κάτω του πρωτογενούς πλεονάσματος υπολογίζεται από τους δανειστές στα 2 – 3 δις ευρώ.

Επίσης θέμα έχει προκύψει και με τις αποκρατικοποιήσεις όπου οι εκπρόσωποι των δανειστών θα δεν θέλουν την αλλαγή καθεστώτος για την διαχείριση των εσόδων από αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.

Η ελληνική ομάδα υπό τον πρόεδρο του ΣΟΕ πρότεινε το Σάββατο μέρος των εσόδων να πηγαίνουν στην μείωση του δημοσίου χρέους όταν όμως συμφωνηθούν με τους δανειστές μέτρα ελάφρυνσης του.

Πηγή: enikonomia

Διαβάστε επίσης:

10 ηθοποιοί που όλοι περίμεναν να πεθάνουν από τα ναρκωτικά αλλά είναι ζωντανοί!

 

Συνεχίζονται οι δηλώσεις της Καμπούρη για την κόντρα της με την Παπαβασιλείου!