Requiem – a choreographed portrait: Ένα έργο για μια χορεύτρια και 500 μπαλάκια ping-pong
Το REQUIEM – a choreographed portrait δημιουργείται ως ο προσωπικός επικήδειος λόγος της χορεύτριας. Γίνεται η απόπειρα να αποτυπωθεί το πορτραίτο και η διαδρομή της μέσα από την χορογραφική ματιά. Επικεντρώνοντας στις εμπειρίες της χορεύτριας ως ένα ζωντανό αρχείο-σώμα, ο Αλέξης Τσιάμογλου, από την κολεκτίβα RoughCut που υπογράφει το έργο, καταπιάνεται με το πώς το χορευτικό σώμα είναι σημαδεμένο κοινωνικά και πολιτικά.
Μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις, εμπειρίες και τα ίχνη τους, ερευνώνται οι δομές εξουσίας και παράδοσης, καθώς και οι ενδογενείς ιεραρχίες που τις διατρέχουν, υποκείμενο των οποίων είναι η ίδια η χορεύτρια. Οι κυρίαρχες ιδέες που εγγράφονται και καθυποτάσσουν και στην προκειμένη περίπτωση κατασκευάζουν το «χορευτικό σώμα» έρχονται στο προσκήνιο και τίθενται υπό αμφισβήτηση.
«Την περίοδο που δημιουργούσαμε το REQUIEM διάβαζα έργα και συνεντεύξεις του Φουκώ και με απασχολούσε το πώς είναι σημαδεμένο το χορευτικό σώμα από την εκπαίδευση του και την ιστορία. Πώς οι εγγεγραμμένες εμπειρίες σε αυτό να μπορούν να αναδυθούν; Πώς μπορεί το σώμα να λειτουργήσει ως ένα ζωντανό αρχείο; Στο έργο γίνεται η απόπειρα να αποτυπωθεί το χορογραφικό πορτραίτο της χορεύτριας. Σε αντίθεση με την στατικότητα στα πορτραίτα ζωγραφικής, εδώ το αντιλαμβάνομαι ως διαδικασία, ως τόπο συνάντησης και δυνατοτήτων. Η χορογραφική ματιά λειτουργεί ως ένα σύστημα που συλλαμβάνει χειρονομίες, κινητικότητα, διαθέσεις και προθέσεις, τύπους σώματος. Τα μπαλάκια του ping-pong συνδέουν τα όσα βλέπουμε με την παράμετρο της τυχαιότητας και μαζί με την χορεύτρια συνθέτουν ένα live soundscape που για μένα είναι το REQUIEM».
Σύλληψη, χορογραφία: Αλέξης Τσιάμογλου
Ερμηνεία: Νιόβη Μπένου
Μουσική: Sonny Touch
Ενδυματολογική, σκηνική επιμέλεια: Στέλλα Γκρεκιώτη
Σχεδιασμός φωτισμού: Ελένη Χούμου
Προβολή, επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης
Υπεύθυνη παραγωγής: Μαρία Βασαριώτου
Οργάνωση παραγωγής: Delta-Pi
Παραγωγή: RoughCut
Ο Αλέξης Τσιάμογλου είναι χορευτής, χορογράφος και video artist. Από το 2008 έχει συνεργαστεί με ομάδες, χορογράφους και σκηνοθέτες όπως: Sinequanon, Default, 50 Collective, David Zambrano, Λία Τσολάκη, Χρήστο Παπαδόπουλο, Γιάννη Παρασκευόπουλο, Σωτήρη Χατζάκη. Ως χορευτής έχει εμφανιστεί σε παραγωγές της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, του ΚΘΒΕ κ.ά. Το 2013 εμφανίστηκε στην ταινία FABRIC OF TIME του Miky Ambrozy η οποία απέσπασε το βραβείο Wild Card στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους στο Leuven. Μικρού μήκους ταινίες χορού που έχει σκηνοθετήσει και χορογραφήσει έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ στην Σουηδία, Πορτογαλία, Βραζιλία και Ελλάδα. Για την χρονιά 2013-14 του απονεμήθηκε υποτροφία από το χορογραφικό κέντρο του Άμστερνταμ (ICK- SPAZIO) για νέους ταλαντούχους χορογράφους. Από κοινού με τη Σοφία Παπανικάνδρου πραγματοποιεί το εκπαιδευτικό σεμινάριο TOWARDS PERFORMANCE που απευθύνεται σε χορευτές, ηθοποιούς, performers και ανθρώπους που τους ενδιαφέρει η κίνηση και ο χορός.
Η κολεκτίβα RoughCut σχηματίστηκε το 2015 από τον Αλέξη Τσιάμογλου και την χορεύτρια-χορογράφο Σοφία Παπανικάνδρου στη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη δημιουργία χορογραφικών έργων, ταινιών χορού και προωθητικού υλικού. Πυρήνας στη δημιουργία είναι η αντίληψη και γραφή με αρχές τεχνικών μοντάζ. Η RoughCut έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής τα έργα: ENCOUNTER και CROSSROADS σε χορογραφία Αλέξη Τσιάμογλου, GROOVE THEORY σε χορογραφία Σοφίας Παπανικάνδρου και THE STARS WON’T COME OUT TONIGHT σε σκηνοθεσία Μαριλένας Κατρανίδου. Παράλληλα με το χορογραφικό της έργο, η RoughCut δημιουργεί προωθητικό υλικό και βίντεο για ομάδες χορού και θεάτρου.
Δείτε περισσότερα εδώ.