HomeNEWSΣεξ στη δουλειά; Πριν το τολμήσεις, σκέψου διπλά!

Σεξ στη δουλειά; Πριν το τολμήσεις, σκέψου διπλά!

Μπορεί την πρώτη φορά που τον είδες στο γραφείο να θεώρησες ότι δεν είναι και τίποτα σπουδαίο. Τώρα τελευταία, όμως, μετά από τόσους μήνες και ώρες που περνάτε μαζί στο ίδιο χώρο, έχει αρχίσει να σου φαίνεται όλο και πιο ενδιαφέρων… Λες να είναι το άλλο σου μισό;

 

Οι ερωτικές σχέσεις στο χώρο εργασίας είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά στο δυτικό κόσμο και θα λέγαμε ότι σαν φαίνομενο αύξανεται με γρήγορους ρυθμούς. Ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες της έλξης μεταξύ των ανθρώπων στο γραφείο είναι η εγγύτητα. Όταν περνάς 8 ή και περισσότερες ώρες την ημέρα δίπλα (ή σχεδόν δίπλα) σε άλλους, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να αρχίσει να σου αρέσει ή να σε ελκύει ερωτικά κάποιος από τους γύρω σου.

Πολλές φορές ωστόσο μια τέτοιου τύπου σχέση μπορεί να σου κοστίσει ακριβά ιδίως αν υπάρχουν σαφείς οδηγίες εκ μέρους της διοίκησης που απαγορεύουν την σύναψη ερωτικής σχέσης μεταξύ εργαζομένων.

Επειδή όμως είναι δύσκολο να αντισταθείς στον έρωτα όταν αυτός σου χτυπά την πόρτα, καλό είναι να γνωρίζεις τα συν και τα πλην και αναλόγως να αποφασίσεις και να πράξεις!

 

Πόσο συχνές είναι;

Παρόλο που δεν εύκολο να αντλήσουμε δεδομένα  για τον απόλυτο αριθμό ερωτικών σχέσεων στον χώρο εργασίας, μελέτες σε μεγάλους οργανισμούς στην Αμερική και την Ευρώπη έχουν δείξει ότι το 1/3 συμφωνούν  ότι πάρα πολλές  ρομαντικές σχέσεις ξεκινούν με έδρα το γραφείο ενώ περίπου το 10% των ανθρώπων παραδέχονται ότι έχουν συνάψει μια τέτοια σχέση.

 

Δεν είναι όλες οι σχέσεις ίδιες

Οι σχέσεις στο χώρο εργασίας μπορούν να ομαδοποιηθούν και να κατηγοριοποιηθούν με διάφορους τρόπους, αλλά δύο διαστάσεις φαίνονται πιο σημαντικές. Η πρώτη είναι αν οι δύο άνθρωποι είναι στο ίδιο επίπεδο εταιρικής ιεραρχίας ή όχι και το δεύτερο είναι αν η σχέση είναι ανοικτή, δηλαδή γνωστοποιημένη, ή μυστική. Με βάση αυτές τις διαστάσεις μπορεί να προκύψουν διάφορες περιπτώσεις και οι ανάλογες φυσικά προκλήσεις.  Δύο συνάδελφοι που δουλεύουν μαζί σε παρόμοια θέση και αρχίζουν να βγαίνουν, όταν με τον καιρό ανακοινώνουν τη σχέση τους δεν έχουν να αντιμετωπίσουν τις ίδιες προκλήσεις με τον διευθυντή ή υψηλά ιστάμενο που δεν κρύβει την σχέση του με την νεοπροσληφθείσα υπάλληλο ή διατηρεί κρυφή σχέση με την παντρεμένη γραμματέα του. Γι’ αυτό και δεν είναι εύκολο να αποφασίσει κατηγορηματικά κάποιος για το «πρέπει ή δεν πρέπει» σε ό,τι αφορά τις ερωτικές σχέσεις στον εργασιακό χώρο.  

 

Τα συν

Όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν ότι οι ερωτικές σχέσεις στον χώρο της εργασίας δεν είναι και τόσο καλή ιδέα, υπάρχουν ενδείξεις ότι στις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων της ίδιας ιεραρχίας μπορεί να έχουν κάποια θετικά. Πιο συγκεκριμένα έρευνες δείχνουν ότι στις περιπτώσεις αυτές η εργασιακή απόδοση ανεβαίνει. Τα κίνητρα στην εργασία αυξάνονται επειδή οι ρομαντικές σχέσεις στον χώρο εργασίας αυξάνουν τον ενθουσιασμό των υπαλλήλων που εργάζονται. Επιπλέον είναι πρόθυμοι να εργαστούν περισσότερο, προκειμένου να παρατείνουν το χρόνο τους μαζί.

Επίσης είναι πολύ πιθανό να υπάρχει ένα καλό ταίριασμα μεταξύ συναδέλφων που συνάπτουν ερωτική σχέση γιατί συνήθως πρόκειται για άτομα με παρόμοια επίπεδα εκπαίδευσης, ενδιαφέροντα και αξίες που προσλαμβάνονται από οργανισμούς άρα η διαδικασία της ταξινόμησης ανθρώπων με κοινά χαρακτηριστικά  έχει ήδη γίνει. Με λίγα λόγια δηλαδή είναι πιο εύκολο να βρεθεί κατάλληλος σύντροφος για κάποιον στο χώρο εργασίας.

 

..και τα πλην

Ο γενικός κανόνας λέει ότι όσο περισσότερο οι σχέσεις είναι ανεπιθύμητες  από την επιχείρηση, τόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα.

Ακόμα πάντως και σε εταιρείες στις οποίες οι εργοδότες δεν έχουν δηλώσει ανοιχτά την αντίθεσή τους για το ενδεχόμενο σύναψης ερωτικών σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων, πολύ συχνά υπάρχει η ανομολόγητη προκατάληψη ότι περισσότερη ενέργεια και χρόνος θα σπαταλιέται  στη σχέση, ιδιαίτερα αν είναι μυστική, και λιγότερη στην εργασία.

Παρόλα αυτά τα μεγαλύτερα προβλήματα συνήθως προκύπτουν όταν οι εργοδότες είναι αυτοί που συνάπτουν μια σχέση στο χώρο εργασίας. Κι αυτό γιατί κατά κανόνα είναι πιο επιεικείς απέναντί στο “ταίρι” τους.

Συνήθως τότε προκύπτει δυσφορία  από τους  υπόλοιπους εργαζόμενους, που δίκαια ή άδικα, αισθάνονται το αίσθημα της επιλεκτικής εύνοιας στον χώρο εργασίας. Αν υπάρχει αναξιοκρατία που οδηγεί σε διακρίσεις τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κλίμα καχυποψίας, εντάσεις και ρήξεις μεταξύ των εργαζομένων.

Τέλος ένα μυστικό ειδύλλιο είναι διαφορετικό από μία ερωτική σχέση. Το τελευταίο σημαίνει ότι ένα ή και τα δύο μέρη είναι παντρεμένα ή δεσμευμένα  με  άλλους  προσθέτοντας στο όλο πρόβλημα και μια επιπλέον ηθική διάσταση.

 

Τι μέλλει γενέσθαι;

Το κατά πόσο θα πετύχει ή όχι  η ερωτική σχέση που γεννιέται στον εργασιακό χώρο, είναι κάτι που εξαρτάται καθαρά από τα άτομα που την απαρτίζουν και το είδος της σχέσης. Το σίγουρο είναι ότι πριν αποφασίσεις να ξεκινήσεις μια ερωτική σχέση στον εργασιακό χώρο, είναι σημαντικό να είσαι σίγουρη για τα συναισθήματά σου απέναντι στον άλλο και προετοιμασμένη να χειριστείς ώριμα και με ενήλικο τρόπο τυχόν παρεξηγήσεις ή προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Επίσης θα πρέπει να λάβεις υπόψη τι θα κάνεις σε περίπτωση που η σχέση δεν έχει αίσια έκβαση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να θυμάσαι ότι θα συνεχίσεις να βλέπεις σε καθημερινή βάση τον σύντροφο με τον οποίο χώρισες πράγμα που δεν είναι για όλους εύκολο.  Δεν αποκλείεται όμως να κυλήσουν όλα ομαλά οπότε όχι μόνο θα έχεις παραπάνω κίνητρα να πηγαίνεις με χαρά στη δουλειά, αλλά επιπλέον θα έχεις να μοιραστείς και μια ευτυχισμένη προσωπική ζωή με ένα αγαπημένο ταίρι! Σε κάθε περίπτωση εμείς σου ευχόμαστε το δεύτερο!  

Πηγή: formamag.gr

Διαβαστε επισης

loading...