Home NEWS Τι παίζει με την «Βραδιά του ερευνητή»; Κάτι που γίνεται εδώ και 12 χρόνια αλλά είναι αδικαιολόγητα άγνωστο σε πολύ κόσμο!

Τι παίζει με την «Βραδιά του ερευνητή»; Κάτι που γίνεται εδώ και 12 χρόνια αλλά είναι αδικαιολόγητα άγνωστο σε πολύ κόσμο!

0
470

Δεν ξέρουμε πως είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο πρωτότυπο εδώ και τόσα χρόνια, και να υπάρχει πολύς κόσμος που να μην ξέρει τίποτα για αυτό! Τι είναι αυτό; Μιλάμε για έναν ευρωπαϊκό θεσμό, μια εκδήλωση για την επιστήμη και την έρευνα η οποία διοργανώνεται σε περισσότερες από 300 πόλεις της Ευρώπης! Φέτος για ακόμα μια χρόνια ραντεβού στις 29 Σεπτεμβρίου για μια ακόμα «Βραδιά του ερευνητή», με κεντρικό σύνθημα «Γνώρισε τη μαγεία της Έρευνας», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος) και στο Πολυτεχνείο (Ιστορικό Συγκρότημα Πατησίων), καθώς, επίσης, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Ξάνθη, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Ρέθυμνο και Κόρινθο!

 

Η εκδήλωση στον «Ελληνικό Κόσμο» (17:00 – 24:00), με ελεύθερη είσοδο και με κύριο διοργανωτή το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις, πειραματικές επιδείξεις, επιστημονικά δρώμενα ειδικά σχεδιασμένα για μαθητές, διαδραστικά εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, διαγωνισμούς και ποικίλες πρωτότυπες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Οι επισκέπτες θα γνωρίσουν επίσης από κοντά διάφορα καινοτόμα τεχνολογικά επιτεύγματα των Ελλήνων ερευνητών.

 

Λίγο πριν τη Βραδιά στον «Ελληνικό Κόσμο», θα πραγματοποιηθούν έξι μικρότερες εκδηλώσεις για την καλύτερη γνωριμία του κοινού με τους στόχους και το ερευνητικό έργο των συνδιοργανωτών επιστημονικών φορέων. Συγκεκριμένα, στην Αθήνα, στις 22 έως 28 Σεπτεμβρίου, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ο «Δημόκριτος», το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΈΛΚΕΘΕ), το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» (στο Λαύριο) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ θα ανοίξουν τους χώρους τους στο κοινό.

 

Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου (από τις 18:00), θα γίνονται πειράματα φυσικής, χημείας και βιολογίας, καθώς επίσης εργαστήρια και δράσεις από τους ιστορικούς και αρχαιολόγους με θέματα όπως η δημιουργία ενός αντίγραφου αρχαίου νομίσματος. η κατασκευή και διακόσμηση πήλινων αγγείων, η γραφή και η ζωγραφική στην αρχαία Ελλάδα, η κατασκευή μιας ανάγλυφης και ενεπίγραφης μαρμάρινης στήλης όπως γινόταν στην αρχαιότητα, η παρουσίαση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων κ.α.

 

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στο Λαύριο θα παρουσιάσει, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου (από τις 18:00), ένα επίκαιρο πείραμα για τις επιπτώσεις της διαρροής πετρελαίου στο θαλάσσιο οικοσύστημα και τους τρόπους καθαρισμού των μολυσμένων ακτών και της θάλασσας. Ακόμη οι επισκέπτες θα μάθουν να κάνουν τους «ντέντεκτιβ» πλαστικών στις παραλίες και θα ενημερωθούν για τα υποθαλάσσια ηφαίστεια.

 

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) θα διοργανώσει αστροπαρατηρήσεις με τηλεσκόπια το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στο λόφο της Πνύκας (παρατηρήσεις ουρανού και του πλανήτη Κρόνου με το τηλεσκόπιο Δωρίδη από τις 20:00) και στην Πεντέλη (παρατήρηση ουρανού από το τηλεσκόπιο Newall από τις 19:00), καθώς και στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Π. Φάληρο την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου (παρατηρήσεις ουρανού και του πλανήτη Κρόνου από τα φορητά τηλεσκόπια του ΕΑΑ και της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης «Δίσκουροι» από τις 20:00).

 

Ο Δημόκριτος στις 27 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει την Επιστήμη μέσα από μια σειρά έξυπνων παιγνιδιών. Το Ινστιτούτο Παστέρ διοργανώνει την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου «Ημερίδα Μεταπτυχιακών και Μεταδιδακτόρων», όπου νέοι επιστήμονες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, ενώ η βραδιά θα κλείσει με πάρτι και ζυθοποσία στον όμορφο κήπο του.

 

Εκδηλώσεις διοργανώνουν, επίσης, στις 29 Σεπτεμβρίου, το ΕΛΚΕΘΕ (Θαλασσόκοσμος) στο Ηράκλειο Κρήτης, η Ομάδα ΜΕΤΕΟ του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Γουλανδρή στο Ρέθυμνο, ο «Δημόκριτος» στην Καλαμάτα για το υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων KM3NeT, το ερευνητικό κέντρο «Αθηνά» στην Ξάνθη και ο Αστρονομικός Σταθμός Κρυονερίου Κορίνθου.