HomeNEWSΞέρεις γιατί κοιμάσαι ανήσυχα πρώτη φορά σε ξένο χώρο; Η Επιστήμη έχει...

Ξέρεις γιατί κοιμάσαι ανήσυχα πρώτη φορά σε ξένο χώρο; Η Επιστήμη έχει απάντηση

Το έχεις ακούσει και ίσως και να το έχεις πει αρκετές φορές: Κοιμάμαι καλά μόνο στο κρεββάτι μου. Ή έστω το έχεις νιώσει κάθε φορά που χρειάζεται να το αποχωριστείς. Ο ύπνος σου πρώτη νύχτα σε ξένο κρεββάτι ή σε άγνωστο χώρο είναι ανήσυχος και … επεισοδιακός. Η Επιστήμη έχει επιτέλους την απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό. 

Ένα άγνωστο περιβάλλον ύπνου ενεργοποιεί μία περιοχή του ανθρώπινου εγκεφάλου που βρίσκεται στο αριστερό ημισφαίριο και ονομάζεται default mode. Ουσιαστικά οι νευρώνες που δραστηριοποιούνται εκεί κρατούν σε ένα είδος επαγρύπνησης τον εγκέφαλο, που καραδοκεί να συλλάβει ήχους και ενδεχόμενες απειλές, κατάλοιπο προφανώς από τα ένστικτα των αρχαίων προγόνων μας που αναγκάζονταν να κοιμηθούν εκτεθειμένοι στη φύση και τους κινδύνους της.

 

Το default mode παραδόξως δραστηριοποιείται μόνο όταν με κάποιο μηχανισμό αχαρτογράφητου ενστίκτου ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται ότι δεν βρίσκεται στο γνώριμο κι ασφαλές περιβάλλον του και μας κινητοποιεί, με αποτέλεσμα ο ύπνος μας να είναι ανήσυχος.

Η σχετική επιστημονική έρευνα δημοσιεύθηκε μόλις χθες στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

πηγή

Ελληνοαμερικανίδα η ομορφότερη γυναίκα του κόσμου για το 2016, σύμφωνα με το People

To πιο hot drone που κατασκευάστηκε – Δείτε το drone … δονητή σε video

 

 

 

 

Διαβαστε επισης

loading...