Home AthensbarsTV Οινοποιείο Μερκούρη

Οινοποιείο Μερκούρη

0
329

Το Κτήμα Μερκούρη ευρίσκεται στη Δυτ. Πελοπόννησο  στην περιοχή Κορακοχωρίου του Δήμου Πύργου, πολύ κοντά στο λιμάνι του Κατακώλου .Είναι ένα παλιό, μεγάλο αγρόκτημα με ιστορία 140 χρόνων στην παραγωγή οίνου, ελαιολάδου και , παλαιότερα , κορινθιακής σταφίδας.

Η εγκατάσταση του πρώτου αμπελώνα χρονολογείται από το έτος 1870 , όταν φθάνουν από τη Β. Ιταλία μοσχεύματα της ποικιλίας ≪Refosco≫. Αργότερα , στα τέλη του 19ου αιώνα , το κρασί του κτήματος γίνεται αντικείμενο εξαγωγής στην Ευρώπη. Καϊκια της εποχής αράζουν από καιρό σε καιρό στο μικρό όρμο του κτήματος, για να φορτώσουν τα γεμάτα με κόκκινο κρασί δρύϊνα βαρέλια με προορισμό το λιμάνι της Τεργέστης . Παράλληλα, ο αμπελώνας του κτήματος, που γρήγορα θα γίνει ονομαστός στην Ηλεία,

τροφοδοτεί για πολλές δεκαετίες τη γύρω περιοχή με μοσχεύματα της ποικιλίας Refosco ή ≪Μερκούρη≫, όπως αυτή θα γίνει τοπικά γνωστή .

Στους αμπελώνες του Κτήματος καλλιεργούνται περισσότερες από δέκα πέντε ελληνικές και διεθνείς

Ποικιλίες.  Οι ποικιλίες αυτές είναι:

1. Η παραδοσιακή για το Κτήμα Μερκούρη ερυθρή ποικιλία Refosco , σε δύο κλώνους: Τον κλώνο Refosco

Μερκούρη ο οποίος καλλιεργείται στο κτήμα από το 1870 και τον σύγχρονο κλώνο Refosco dal penducolo

rosso. H ποικιλία αυτή ιταλικής προέλευσης,από την πριοχή του Friuli, συναντάται επίσης στη Γαλλική

Σαβοϊα με το όνομα Mondeuse Noir, στη Δαλματία και αλλού.

2. Οι πολύ σημαντικές ελληνικές ερυθρές ποικιλίες Μαυροδάφνη, Αγιωργήτικο και Αυγουστιάτης.

3. Οι γαλλικής προέλευσης ερυθρές ποικιλίες Merlot, Syrah, Mourvedre και Grenache rouge και οι ιταλικής

προέλευσης ποικιλίες Sangiovese και Negroamaro.

4. Οι εξίσου σημαντικές λευκές ελληνικές ποικιλίες Ασύρτικο και Ρομπόλα , και

5. Η γαλλική λευκή ποικιλία Viognier και οι ιταλικές Ribolla Gialla και Malvazia Aromatica