Home ΘΕΑΤΡΟ "ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ" του F.G. Lorca

“ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ” του F.G. Lorca

Σύγχρονο Θέατρο σε μορφή Μιούζικαλ για παιδιά κάθε ηλικίας από 9 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 3 μ.μ. αλλά και Κυριακή στις 11 το πρωί και στις 3 το μεσημέρι.

Μετά από συμφωνία ανάμεσα στο ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ και τη Σχολή Θεάτρου «δήλος» – Δήμητρα Χατούπη, οι δύο οργανισμοί θα συνεργάζονται για τα επόμενα χρόνια. Απόφοιτοι της σχολής θα συμμετέχουν σε παραστάσεις που θα είναι συμπαραγωγή των δυο οργανισμών. Οι παραστάσεις παρουσιάζονται στο πλαίσιο του χειμερινού προγράμματος του Σύγχρονου Θεάτρου.

Σαν πρώτη πιλοτική κίνηση επιλέχθηκε να είναι μια παράσταση ενός σημαντικού κειμένου της παγκόσμια παραγωγής, «Τα μάγια της πεταλούδα» του F.G. Lorca, διασκευασμένο σε μιούζικαλ που απευθύνεται σε νέους και παιδιά όλων των ηλικιών. Ήταν υποχρέωσή μας η πρώτη παρουσίαση αυτού του ελπιδοφόρου προγράμματος να απευθύνεται σε νέους και παιδιά αλλά και ν’ αποτελέσει μια πρόταση μέσα στον πολύπαθο χώρο του παιδικού θεάτρου.

Με την συμμετοχή 17 νέων ηθοποιών (αριθμός ρεκόρ για αυτήν την εποχή) και με τη διδασκαλία άξιων καλλιτεχνών και δασκάλων της σχολής νομίζουμε ότι δημιουργείται μια παράσταση που θα αποτελέσει πρότυπο για το παιδικό θέατρο, πρώτιστα καλλιτεχνικά αλλά και παιδαγωγικά.

Τα μάγια της πεταλούδας…

Είναι το πρώτο θεατρικό έργο του ποιητή F.G. Lorca. Πρόκειται για μια κωμωδία με πρωταγωνιστές τα έντομα που κατοικούν σ’ ένα λιβάδι όπου η ζωή κυλά ήρεμα. Ο νεαρός Lorca ταυτίζεται με τον πρωταγωνιστή της κωμωδίας του, τον νεαρό Σκαθαράκο που διψά για μια ζωή γεμάτη ποίηση και ελευθερία. Πάνω σ’ αυτόν τον καμβά ο ποιητής πλέκει και ανατρέπει την καθημερινότητα της ζωής των εντόμων του, δημιουργεί μια κοινωνία που μπαίνει σε κρίση, εξαιτίας της παράξενης φύσης του Σκαθαράκου – ποιητή, που επιμένει στην αναζήτηση της Ελευθερίας. Όλα ανατρέπονται και η κρίση αναμέσα στα έντομα βαθαίνει όταν εμφανίζεται μια πληγωμένη πεταλούδα. Ο Σκαθαράκος την ερωτεύεται και θέλει να την κρατήσει κοντά του. Όμως τελικά η πεταλούδα υπακούοντας στην ελεύθερη φύση της πετά για τον δικό της κόσμο. Ένας κόσμος φαντασίας γεμάτος χρώματα, αισθήματα, υψηλές αξίες ξεπροβάλλει μέσα από αυτό το σημαντικό κείμενο του Λόρκα. Η ευαίσθητη ποίηση συναντά τη μοναδική ευαισθησία των παιδιών.

Στην παράστασή μας, 17 νέοι ηθοποιοί μεταμορφώνονται στην πολύχρωμη κοινότητα των εντόμων του Lorca, και μέσα από την πρωτότυπη μουσική, το τραγούδι, το χορό στήνουν έναν καινούργιο τρόπο αφήγησης του κλασσικού αριστουργήματος. 

Η αναζήτηση της Ελευθερίας, ο Έρωτας, η Ανατροπή – βασικές ανησυχίες των εφήβων και ζητούμενα του ποιητή, γίνονται άξονες της παράστασης μας και η θεατρική πράξη γίνεται η δική μας απάντηση στο δύσκολο αίτημα του ανθρώπου για ελευθερία. 

Ο Χρίστος Θεοδώρου έγραψε μια ευαίσθητη και ευφάνταση μουσική πάνω στο λιμπρέτο του Μιχάλη Γελασάκη και παρέδωσαν αυτό το υλικό στη Χορογράφο και Σκηνοθέτιδα Νικολέτα Ξεναρίου και όλοι μαζί έχουν δουλέψει με όρεξη και εντατικά για πάνω από ένα χρόνο, ώστε με τη συνέργεια της σκηνογράφου Κωσταντίνας Κρίγκου να μας παραδίδουν σήμερα μια ευφάνταστη παράσταση.

Το νεανικό κοινό, φύσει κοντά στα ζητούμενα του έργου, καλείται να μοιραστεί μαζί μας την περιπέτεια του μικρού Σκαθαράκου και ταυτόχρονα ν’ αναρωτηθεί και ν’ αναζητήσει τις δικές του απαντήσεις ελεύθερα και δημιουργικά! 

Διαβαστε επισης

loading...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Negan έχει μια άβολη συζήτηση στο Walking Dead

Η 10η σεζόν του Walking Dead φτάνει στο τέλος. Και ο Negan έχει άβολες συζητήσεις. Ένα απόσπασμα κυκλοφόρησε. Δείτε το.

Μία μουσική ερμηνεία απ’το Trolls World Tour

Trolls χωρίς μουσική δεν γίνεται. Επιστρέφουν στο Trolls World Tour και δεν έχουν σκοπό να απογοητεύσουν. Ένα νέο απόσπασμα κυκλοφόρησε. Δείτε το.

Πρώτη ματιά στο «7500» με τον Joseph Gordon-Levitt

Θρίλερ στον αέρα και ο Joseph Gordon-Levitt είναι πιλότος. Ο ταλαντούχος ηθοποιός αναλαμβάνει να απογειώσει την πτήση 7500. Το πρώτο trailer είναι μεταγλωττισμένο στα γερμανικά αλλά...

Ο Chris Hemsworth σε μια επικίνδυνη αποστολή στο «Extraction»

Ο Chris Hemsworth αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό στο γεμάτο δράση, «Extraction». Στην παραγωγή της ταινίας βρίσκονται οι σκηνοθέτες του Avengers: Endgame, Joe και Anthony Russo. Το επίσημο...

Παράλληλα σύμπαντα ζωντανεύουν στο «The Midnight Gospel»

Μια animated σειρά που δεν μοιάζει με καμιά άλλη. Το The Midnight Gospel μας πάει ταξίδια σε άλλους κόσμους. Το επίσημο trailer κυκλοφόρησε. Δείτε το.