Home ΘΕΑΤΡΟ “Βασιλιάς Ληρ” του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

“Βασιλιάς Ληρ” του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

0
402

Ο Βασιλιάς Ληρ, η εμβληματική τραγωδία του Σαίξπηρ, είναι ένα αγωνιώδες, οδυνηρό ταξίδι του πνεύματος και του μυαλού. Με επίκεντρο τον τραγικό ήρωα και περιβάλλον τις σκοτεινές δολοπλοκίες που εξυφαίνονται χάριν της εξουσίας την οποία παραδίδει ο γερασμένος βασιλιάς, η παράσταση εστιάζει στην εγκατάλειψη, τη μοναξιά και την «εξ αποκαλύψεως» συνειδητοποίηση από τους ήρωες των απλών, όχι όμως και αυτονόητων, αξιών – όπως η αγάπη και η ανθρώπινη φύση καθ’ αυτή.

Διάρκεια Παράστασης: 150’

 

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: TOMAŽ PANDUR

Αποφοίτησε από την Ακαδημία Θεάτρου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας το 1988 (κάτοχος MDA στη σκηνοθεσία). Από το 1989 έως το 1996 διετέλεσε Διευθυντής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Μάριμπορ της Σλοβενίας. Είναι συνιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς θεατρικού οργανισμού Pandur Theaters. Έχει σκηνοθετήσει τα πιο σημαντικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου, θεωρείται ένας από τους πλέον επιτυχημένους σκηνοθέτες στο παγκόσμιο θεατρικό χώρο και έχει βραβευθεί μεταξύ άλλων στην Ισπανία με το βραβείο Order of Isabel the Catholic για τα εξαιρετικά επιτεύγματα στον τομέα της τέχνης, στο Μεξικό για την καλύτερη ξένη συμπαραγωγή, στο Βελιγράδι με το Grand Prix του Φεστιβάλ bitef Festival και στο Μπουένος Άιρες για την καλύτερη ξένη παραγωγή. Σήμερα κατοικεί και εργάζεται στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Βασιλιάς Ληρ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1956. Μαθητής της Γαλλικής Σχολής ο Γιώργος Κιμούλης, αποφοίτησε από τη δραματική σχολή ‘Βεάκη’ το 1977 και εμφανίστηκε για πρώτη φορά επαγγελματικά στο θέατρο την ίδια χρονιά με τη θεατρική ομάδα “Ελεύθερο Θέατρο”. Ακολούθησαν πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες, όπως η ¨Λούφα και Παραλλαγή¨, αλλά και εξίσου σημαντικά σήριαλ, όπως η ¨Αστροφεγγιά¨. Δέκα χρόνια μετά ο ηθοποιός ιδρύει τη Θεατρική Εταιρεία , η οποία λειτουργεί μέχρι και σήμερα με μεγάλη επιτυχία, με την ονομασία ‘Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας’. Στη συνέχεια με τη σφραγίδα και αναγνώριση του Υπουργείου Πολιτισμού δημιουργεί τη δική του δραματική σχολή. Συνεργάστηκε με το ‘Εθνικό Θέατρο’, το ‘Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος’, αλλά και με το ‘Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν’. Υπήρξε ακόμα αντιπρόεδρος του ‘Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών’, ενώ παράλληλα είναι και μέλος της ‘Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων’ και του ‘Θεατρικού Μουσείου’. Σημαντική είναι η προσφορά του τόσο στο θέατρο όσο και στον ελληνικό κινηματογράφο. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της μεγάλης επαγγελματικής του πορείας απέσπασε τις καλύτερες κριτικές για την ερμηνεία του σαν ηθοποιός, καθώς επίσης και πολλά βραβεία, τα οποία είναι: Βραβείο Κριτικών το 1988 για την εξαίσια ερμηνεία του στο θεατρικό έργο ‘Φτωχέ Φονιά’ (Πάβελ Κόχουτ), σε σκηνοθεσία Νίκου Κούρκουλου, Βραβείο καλύτερου θεατρικού ηθοποιού ‘Βεάκη’ το 1999, για την περίοδο 1996-1998, Βραβείο Α’ Ανδρικού ρόλου, στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην κινηματογραφική επιτυχία του Παύλου Τάσσιου “Knock-out”, Κρατικό βραβείο Α’ Ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην κινηματογραφική επιτυχία του Νίκου Περάκη ”Βίος και Πολιτεία”.

δραμουργική ανάλυση: Livia Pandur, σκηνικά: Sven Jonke, κοστούμια: Felype de Lima, video: Dorian Kolundzija, μουσική: Silence, φωτισμοί: Juan Gomez Cornejo, ηχητικός σχεδιασμός: Mariano Garzia.

Θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί: Στεφανία Γουλιώτη, Γιώργος Γάλλος, Κόρα Καρβούνη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Αργύρης Πανταζάρας, Χάρης Τζωρτζάκης.

 

 

Διάρκεια

2:30′