Home TIMEOUT Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Όλη η Αθήνα σήμερα απαγγέλλει!

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Όλη η Αθήνα σήμερα απαγγέλλει!

0
340

Η Παγκόσμια Ημέρας Ποίησης από το 1999 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου και συμπίπτει με την εαρινή ισημερία!

 

Η αρχική έμπνευσή της ημέρας ανήκει στον Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι’ αυτό.

 

Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης, Κώστα Στεργιόπουλο, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά.

 

Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης!

 

Προς τιμήν της ημέρας, όλη η Αθήνα διοργανώνει εκδηλώσεις και αφιερώματα:

 

Παγκόσμια Μέρα Ποίησης στον Ιανό. Τετάρτη 21/3, 19.00 | Ιανός (Σταδίου 24, Κέντρο)

 

Για 12η συνεχόμενη χρονιά, ο Ianos και περισσότεροι από 70 άνθρωποι του πνεύματος (ποιητές, συγγραφείς, ζωγράφοι, συνθέτες, τραγουδιστές και δημοσιογράφοι), διοργανώνουν το μεγάλο αφιέρωμα στην ποίηση.

 

Συμμετέχουν αλφαβητικά: Αγγελάκη – Ρουκ Κατερίνα, Αθανασίου Δημήτρης, Αλεξάνδρου Χρυσούλα, Ανδριόπουλος Ηλίας, Ανδρουλάκης Μίμης, Αντιόχου Γιάννης, Αυγερινού Αλεξάνδρα, Βρανούση Ντιάνα, Γαρεδάκη Ματίνα, Γιανναράς Χρήστος, Γιαννάτου Σαββίνα, Δάνδολος Στέφανος, Δασκαλόπουλος Δημήτρης, Διβάνη Λένα, Δρογώσης Στάθης, Ευσταθιάδης Γιάννης, Ζαλμάς Σταύρος, Ζατέλη Ζυράννα, Ζάχαρη Μαρία, Θηβαίος Χρήστος, Θωμαϊδης Κώστας, Ιωάννου Οδυσσέας, Καρατζάς Νικόλαος, Καστανιώτης Θανάσης, Κουρεκτζιάν Βερονίκ, Κοντολέων Κώστια, Κοντολέων Μάνος, Κορκολής Στέφανος, Κουλίεβα Ταμίλα, Κουνελάκης Δημήτρης, Κριτσέλη Γιώτα, Κρομμυδάς Κώστας, Κωνσταντίνου Φωτεινή, Κωσγάκης Κωστής, Ληναίος Στέφανος, Λιαποπούλου Μαρία, Λογοθέτης Ηλίας, Μάινας Στέλιος, Μανουσάκη Σοφία, Μαούνης Νίκος, Μαυρουδής Νότης, Μέρμηγκα Καρολίνα, Μηλιώνη Σόνια, Μήτσου Ανδρέας, Μονεμβασίτης Γιώργος, Μπάιλα Τέσσυ, Μπαρακλή Ισμήνη, Μπούρας Κωνσταντίνος, Νικολακοπούλου Λίνα, Νούση Δήμητρα, Παναγίδου Μαρία, Παπαδάκη Λουκία, Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος, Πατρίκιος Τίτος, Ρουμάνη Λήδα, Σαββάκη Μαρία, Σιώκου Γιώγια, Στασινοπούλου Μαρία, Στεφανάκης Δημήτρης, Τζαννές Τίμος, Τζαννετάτος Παναγιώτης, Τζίγκος Βασίλης, Φιλιππαίος Αντώνης, Φουντουλάκη Κασσάνδρα, Φωτίου Έλλη, Χαβουτζάς Λευτέρης, Χαραλαμπίδης Ρένος, Χατζάκης Σωτήρης, Χριστοδουλίδου Χρυσταλένη, Χρονάς Γιώργος.

 

H βραδιά θα ξεκινήσει με γαλλική μουσική από τους «La chanteuse». Η Έλενα Παπαδημητρίου στο τραγούδι και ο Γιώργος Αναστασόπουλος στο πιάνο, μας ταξιδεύουν στη γαλλική μουσική από την Edith Piaf και μας μεταφέρουν την ατμόσφαιρα της κλασικής περιόδου του γαλλικού Chanson.

 

10 χρόνια «Ποιητικής» στο Public Cafe Συντάγματος. Τετάρτη 21/3, 20.30 | Public Συντάγματος

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τα 10 χρόνια του περιοδικού «Ποιητική», το συγκρότημα Penny Dreadful θα παίξει μουσική και οι συνεργάτες του περιοδικού θα διαβάσουν τα ποιήματά τους.

 

«Η Ποιητική Γενιά του 1970»: Εκδήλωση στη Φιλοσοφική σχολή του ΕΚΠΑ.Τετάρτη 21/3, 14.00 | Αμφιθέατρο Aula

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «Η Ποιητική Γενιά του 1970».  Δώδεκα ποιητές και ποιήτριες διαβάζουν ποιήματά τους, στο Αμφιθέατρο Aula του κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής, στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.

Θα διαβάσουν ποιήματά τους οι: Νάσος Βαγενάς Ηλίας Γκρής Γιάννης Ευσταθιάδης, Πάνος Κυπαρίσσης, Γιώργος Μαρκόπουλος, Παυλίνα Παμπούδη, Αθηνά Παπαδάκη, Μανόλης Πρατικάκης, Αντώνης Φωστιέρης, Γιώργος Χουλιάρας, Δήμητρα Χριστοδούλου, Γιώργος Χρονάς.

 

«Η Μούσα τραγουδάει»: Εκδήλωση αφιερωμένη στη μελοποιημένη ποίηση. Πέμπτη 22/3, 19:30 | Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κέντρο)

Το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Nashua, NH, USA) και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης (21 Μαρτίου), παρουσιάζουν εκδήλωση αφιερωμένη στην μελοποιημένη ποίηση.

Οι Έλληνες έχουν τραγουδήσει τους ποιητές τους, συχνά και πριν τους διαβάσουν. Από τον «Ερωτόκριτο» μέχρι την «Ανθισμένη αμυγδαλιά» και από το «Άξιον Εστί» μέχρι τον «Σταυρό του Νότου», οι περισσότερες λογοτεχνικές σχολές της χώρας έχουν αποκτήσει θέση μέσα στο ελληνικό τραγούδι και το έργο των εκπροσώπων τους έχει αποτυπωθεί βαθιά στη συνείδηση του κόσμου μέσω της δύναμης της μελοποίησης. Στην εκδήλωση, νότες και λόγος ενώνονται, αναδεικνύοντας την ποιητικότητα της μελωδίας και τη μουσικότητα των στίχων, σε μια βραδιά με συνθέσεις του Μάνου Χατζιδάκι και στίχους ποιητών, όπως ο Νίκος Γκάτσος και ο Οδυσσέας Ελύτης.

 

Στο μουσικό πρόγραμμα της βραδιάς, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της γνωστής τραγουδίστριας Έλλης Πασπαλά, Καθηγήτριας Τραγουδιού στο HAEC και στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι φοιτητές του Προγράμματος Μουσικής (BM) του Hellenic American College: Στέβη Σεμιτέκολου και Stephen Aderinto, και οι σπουδαστές του Ωδείου Φίλιππος Νάκας: Δήμητρα Σελεμίδου, Χρήστος Λόλας και Στέλιος Γκρέκας. Μαζί τους οι μουσικοί του Ωδείου Φίλιππου Νάκα: Παναγιώτης Κουκούτας (κιθάρα), Παναγιώτης Μαλανδρής (πιάνο), Παναγιώτης Ζευκιλής (κοντραμπάσο), Θωμάς Γιαννακόπουλος (σαξόφωνο). Στα ιντερλούδια θα παρεμβάλλονται αναγνώσεις ποιημάτων σε νέες μεταφράσεις από τις φοιτήτριες του Προγράμματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (BAELL) του HAEC, Μαρίνα-Θεοδώρα Γαλανού και Light Ανδρουλάκη και τον καθηγητή τους Βασίλη Μανουσάκη.

 

Μουσική επιμέλεια: Έλλη Πασπαλά, Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Ιωάννης Τσελίκας (HAEC).

 

Βραδιά αφιερωμένη στον Χιλιανό αγωνιστή ποιητή Pablo Neruda. Τετάρτη 21 Μαρτίου στις 19.30 | Χαλκοκονδύλη 25, Ελληνική Δημοκρατία

 

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Παγκόσμια ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) και συγκεκριμένα στον Χιλιανό αγωνιστή ποιητή Pablo Neruda, με την προβολή της ταινίας «Neruda» (2016) του σκηνοθέτη Πάμπλο Λαραΐν. Πρόκειται για μια ποιητική και σε πολλά σημεία μυθοπλαστική βιογραφία, η οποία αποδίδει με πρωτότυπο τρόπο το πνεύμα του σπουδαίου λογοτέχνη, ενώ στοχάζεται πολυδιάστατα πάνω στην καλλιτεχνική δημιουργία και την αληθινή ζωή. Η ταινία διαδραματίζεται στα 1948, χρονιά που το Κομμουνιστικό Κόμμα τίθεται εκτός νόμου και ο ήδη διάσημος ποιητής διώκεται, ενώ παράλληλα συνθέτει την κορυφαία ποιητική του συλλογή «Κάντο Χενεράλ».

Στη διάρκεια του αφιερώματος, θα διαβαστούν αποσπάσματα από το «Κάντο Χενεράλ» ενώ θα ακουστούν αποσπάσματα από την ομώνυμη σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη.

 

«Το παιδί στην ποίηση – ποιήματα για το παιδί». Μέλη του Κύκλου Ποιητών απαγγέλουν, μετά μουσικής, ποιήματα με θέμα το παιδί, τιμώντας τη Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

 

Διαβάζουν οι:

Πόπη Αρωνιάδα, Ευάγγελος Κ. Βαλσαμίδης, 

Μαριέττα Δενδρινού-Πεπελάση, Γιώργος Δουατζής, Γιάννης Ευσταθιάδης, Ελένη Ηλιοπούλου-Ζαχαροπούλου, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, 

Γιώργος Χ. Θεοχάρης, Δημήτρης Κακαβελάκης, 

Έφη Καλογεροπούλου, Βασίλης Λεβαντίδης, Στάθης Κουτσούνης, 

Κώστας Κουτσoυρέλης, Κυριακή Λυμπέρη, Αντώνης Μακρυδημήτρης, 

Χάρης Μελιτάς, Κωνσταντίνος Μπούρας, Σωτήρης Νικολακόπουλος, 

Ηρώ Νικοπούλου, Παυλίνα Παμπούδη, Γιάννης Πατίλης, 

Λέανδρος Πολενάκης, Ειρήνη Ρηνιώτη, Αγγελική Σιδηρά, 

Ντίνος Σιώτης, Σταύρος Σταμπόγλης, Ελένη Τζατζιμάκη, 

Λουάν Τζούλις, Κωστής Τριανταφύλλου, Αλέκος Φλωράκης

Κύκλος Ποιητών

 

 

Αφιερωμένες στην ποίηση θα είναι σήμερα όλες οι ραδιοσυχνότητες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. 

 

Το αφιέρωμα ετοίμασε η ΕΡΤ σε σύμπραξη με την Εταιρεία Συγγραφέων, που εισηγήθηκε το 1999 στην UNESCO την καθιέρωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης. Όλα τα προγράμματα της ελληνικής ραδιοφωνίας διαμορφώνονται από τις 8.00 με απαγγελίες ποίησης και συνεντεύξεις ποιητών ενώ εμπλουτίζονται με αρχειακό υλικό από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και ζωντανές συνδέσεις.

 

Βραβευμένη το 2009 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, η Γερμανίδα συγγραφέας Χέρτα Μίλερ επισκέπτεται από σήμερα για πρώτη φορά την Αθήνα αλλά και τη χώρα μας. Η επίσκεψη αποτελεί πρόδρομη δράση της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», που ετοιμάζουν ο δήμος Αθηναίων και η UNESCO. Η Μίλερ ανοίγει τον κατάλογο των επισκέψεων μιας σειράς βραβευμένων και δημοφιλών συγγραφέων που θα τιμήσουν την πόλη και τη διοργάνωση, όπως οι Ίαν Μακγιούαν, Πέτερ Χάντκε και Τζορτζ Σόντερς. «Σκοπός της διοργάνωσης είναι να εμπνεύσει, να προωθήσει την ανάγνωση και τη δημιουργία, να αφήσει διακριτό πολιτιστικό αποτύπωμα και να ενισχύσει τη θέση της Αθήνας ως κορυφαίου προορισμού σύγχρονου πολιτισμού» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Ο Γ. Καμίνης θα υποδεχθεί την κ. Μίλερ στο δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, ενώ στις 20:30 η συγγραφέας θα παραβρεθεί στην πρώτη προβολή στην Ελλάδα του ντοκιμαντέρ «Χέρτα Μύλερ – Το αλφάβητο του φόβου», στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16).

 

 

Αύριο, 22/3, στις 19:30, η Χέρτα Μίλερ διαβάζει στο Ινστιτούτο Γκαίτε αμετάφραστα στα ελληνικά έργα της και συνομιλεί με τον σκηνοθέτη Τίμωνα Κουλμάση. Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο συντονιστής της διοργάνωσης «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» Γιάννης Τροχόπουλος.