Βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο δεκαήμερο του 2018 και κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ευχόμαστε κι ελπίζουμε η νέα χρονιά τι άλλο να είναι καλύτερη από την προηγούμενη.
Κάθε χρόνο όταν ο ουρανός γίνεται gloomy (συννεφιασμένος), οι μέρες μικραίνουν, η ώρα αλλάζει, το μυαλό αυτόβουλα αποφασίζει να ξεφύγει κάπως από τον αγχωτικό και κάπως καταθλιπτικό ρυθμό της πραγματικότητας.
Κλεινόμαστε στον εαυτό μας, μελαγχολούμε με απλές αφορμές, οι ώρες ύπνου διαταράσσονται, γινόμαστε κυκλοθυμικοί και οι περίοδοι αδράνειας αυξάνονται περιοδικά σταδιακά αλλά σταθερά γιατί; Για πολλούς και διαφόρους λόγους, αλλά και το κλίμα παίζει κυρίαρχο ρόλο σε όλο αυτό.
Αυτό δε συμβαίνει σε όλους μας, αλλά μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Σε κάποιους είναι ετήσιο φαινόμενο, με το που αλλάζει η εποχή από φθινόπωρο σε χειμώνα, είναι σαν να ξεκουρδίζονται.
Ανεξάρτητα όμως από το πόσο επιρρεπής είσαι στη μελαγχολία, η τάση αυτή μπορεί να καταπολεμηθεί κι εσύ καλό θα ήταν να προετοιμάζεις ψυχολογικά τον εαυτό σου για κάτι που ξέρεις ή νιώθεις ότι θα σου συμβεί εάν είσαι ένας από αυτούς, γιατί υπάρχει πρόληψη και θεραπεία.
Οπότε γιατί μελαγχολούμε;
Συνήθως συμβαίνει σε πιο ψυχρές περιόδους του χρόνου, όπου ο ήλιος μπαινοβγαίνει ή κρύβεται και ο καιρός είναι κι αυτός απρόβλεπτος ή «γκρίζος». Είναι σαν να αντικατοπτρίζει τα δικά μας συναισθήματα ή μήπως συμβαίνει το αντίστροφο;
Δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα επιστημονικά οι ακριβείς λόγοι για αυτό το μελαγχολικομονοτονικό mood (melatonin) αλλά μπορούμε να φανταστούμε.
Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο;
Άνθρωποι με ιστορικό μελαγχολίας ή κατάθλιψης ή, ακόμα περισσότερο, με διπολική διαταραχή, γίνονται πιο ευεπίφοροι σε τέτοιους είδους ροπές. Όπως επίσης και όσοι ζουν σε υψηλότερη ή χαμηλότερη τοποθεσία σε σχέση με τον ισημερινό.
Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα;
Περίπου τα ίδια με αυτά που εντοπίζονται σε ανθρώπους με ελαφριάς μορφής ή παροδικής κατάθλιψης. Δηλαδή, έλλειψη διάθεσης, απόλαυσης για πράγματα που συνήθως το άτομο αρέσκεται να κάνει, αυξημένο αίσθημα ενοχής, αυτολύπηση και αποστροφή για τον εαυτό, ενοχλήσεις στον ύπνο, αυξημένη ή μειωμένη όρεξη για φαγητό ή ακούσιες αλλαγές στο βάρος, στο σώμα, δυσκολίες συγκέντρωσης, αυτοκτονικές τάσεις ή σκέψεις ή παρόμοια συμπεριφορά.
Πότε ζητάς ιατρική βοήθεια;
Εάν έχεις πολλά ή και κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς έναν ψυχολόγο ιδίως εάν κάποια από τα παραπάνω παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή επιμένουν να σε βασανίζουν (ανεξαρτήτως εποχής). Μπορείς να μειώσεις σημαντικά το στρες με το να είσαι προληπτικός .
Άρα πώς καταπολεμάται η μελαγχολία του χειμώνα;
Εάν παρατηρείς ότι η διάθεση σου πέφτει κατακόρυφα κάθε χειμώνα, καλό θα ήταν να εκθέσεις τον εαυτό σου περισσότερο στον ήλιο και στο φως. Επιπλέον, μην υποτιμάτε ποτέ τη σημασία που έχει-ιδίως σε αυτά τα πράγματα-η σωματική άσκηση και γυμναστική. Είμαστε ολόκληρη μια χημεία, ενεργοποιούνται πολλά μέσα μας όταν ασκούμαστε, ενώ ο οργανισμός μας αφυπνίζεται, συνειδητοποιεί το περιβάλλον και το σώμα του. Εκτονώνονται έτσι κι επίπεδα σεροτονίνης, ορμόνη που ελέγχει κατά κόρον τη διάθεση.
Η ζωή είναι όμορφη αρκεί να μπορούμε να το δούμε και κυρίως να το αισθανθούμε. Επίσης είναι και πάσης εποχής.