Ναι, είναι παράδοξη επιλογή.
Αλλά όχι τόσο όσο ίσως φαντάζεστε.
Μπορεί τα πάντα στο «The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe» να μην έχουν σχέση με τη χριστιανική ιστορία, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που πολλάκις έχουν συνδεθεί με τον Χριστιανισμό.
Όταν η Lucy ισχυρίζεται την ύπαρξη της Narnia ο Professor Kirke αναφέρει στα άλλα παιδιά πως οι επιλογές είναι τρεις, ή λέει ψέματα, ή είναι τρελή, ή λέει την αλήθεια. Αυτό είναι ένα γνωστό χριστιανικό τρίλημμα για τους ισχυρισμούς του Ιησού πως είναι γιος του Θεού, “Ψεύτης, Τρελός ή Άρχοντας”, και αναφέρεται και σε ένα άλλο βιβλίο του συγγραφέα της Narnia, C.S. Lewis, ξεκάθαρο υποστηρικτή του Χριστιανισμού, με τίτλο «Mere Christianity».
Μη ξεχνάμε άλλωστε πως η ιστορία περιλαμβάνει και ένα λιοντάρι, τον Aslan, που θυσιάζεται για να σωθεί ο Edmund, όπως ο Ιησούς θυσιάστηκε για την σωτηρία του ανθρώπου. Και όπως ο Ιησούς θα αναστηθεί.
Το πέτρινο τραπέζι μάλιστα στο οποίο κείτεται νεκρός ο Aslan και σπάει κατά την Ανάσταση του έχει χαρακτηριστεί ως αναφορά στις πέτρινες πλάκες που φέρνει ο Μωυσής τις δέκα εντολές. Μια εποχή που η θρησκεία ήταν πολύ πιο αυστηρή και οποιαδήποτε αθέτηση θεϊκών κανόνων είχε τιμωρία τον θάνατο. Με τη νίκη ενάντια στο θάνατο και το σπάσιμο των πλακών (εν προκειμένω του πέτρινου τραπεζιού) σηματοδοτείται το τέλος αυτής της σκληρής περιόδου.
Και άλλωστε όλοι ξέρουμε πως ανέκαθεν το λιοντάρι ήταν βασιλικό σύμβολο.