HomeBLOG...#AskThanosΣτερεότυπα

Στερεότυπα

Τα στερεότυπα, τα κλισέ, οι συσχετισμοί κλπ έχουν να κάνουν με κάποια βιώματα μας και με ανθρώπους που έχουμε γνωρίσει. Όπως τα κουτάβια έχουν συνδέσει το πιατάκι με το φαγητό και όποτε πεινούν πάνε εκεί για να μας δείξουν πως πεινούν, έτσι και εμείς με το άκουσμα ονομάτων και άλλων λέξεων έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε κάποια πράγματα, όχι όμως όλοι το ίδιο.

 

 

Όταν ακούς το όνομα Μαρία τι σου έρχεται στο μυαλό ; Μάλλον τίποτα συγκεκριμένο γιατί είναι τόσες πολλές οι Μαρίες εκεί έξω που δεν μπορείς να σκεφτείς κάποια συγκεκριμένη σύνδεση.

 

 

 Όταν ακούς όμως το όνομα Βούλα; Εγώ προσωπικά σκέφτομαι πάντα ότι η εκάστοτε Βούλα είναι μια χοντρή κοπέλα.

 

Όταν ακούς το όνομα Ασπασία ; Η Ασπασία είναι μια γεροντοκόρη φοράει γυαλιά και μακριά φορέματα.

 

Όταν ακούς το όνομα Γιακουμής ; Ο Γιακουμής είναι πάντα εργάτης ή οικοδόμος και μένει στο Πέραμα.

 

Μπάμπης; Μπάμπης μπορεί να είναι κάποιος νταλικέρης ή ταξιτζής.

 

 Το όνομα Κούλα σου θυμίζει μια γυναίκα γύρω στα 60 ντυμένη περίεργα η οποία είναι η κουτσομπόλα της γειτονιάς.

 

 Όταν ακούς το όνομα Άρης ; Λες οκ cool όταν ακούς το όνομα Αριστείδης όμως; Όχι και τόσο cool. Είναι το ίδιο άτομο όμως!

 

 

Όταν ακούς την φράση ‘’ειδήσεις του Star’’ τι θα σκεφτείς ;  οπίσθια, παραλίες και Μυκονοοοοος

 

Όταν ακούσεις ‘Πρωινός καφές’ Θα σκεφτείς την Μενεγάκη, Η Μενεγάκη έχει φύγει απ’ τον πρωινό καφέ χρόνια τώρα.

 

 

 

Είναι αστείο αλλά και εκνευριστικό αυτό το γεγονός, η μαζοποίηση ανθρώπων με κάποια στερεότυπα Όπως σε πρόσφατη συζήτηση που είχα όλοι υποστήριζαν πως οι Γάλλοι είναι σοβινιστές, γιατί ενώ ξέρουν αγγλικά δεν θέλουν να μιλούν στους τουρίστες και ενώ κάποιος θα βρεθεί να πει μία αντίθετη γνώμη (στην συγκεκριμένη περίπτωση εγώ) πάντα κάποιος θα βρεθεί να πει για φίλο ή φίλη που σπούδασε στο Παρίσι ή για τις τελευταίες τους διακοπές και θα δώσει παραδείγματα από πρώτο χέρι. Εγώ όμως όταν είχα πάει δεν είδα κάτι τέτοιο. (είμαι η εξαίρεση; δεν ξέρω, αν δεν νομίζω..)

 

 

 

Επίσης με ενοχλεί και η κοινή γνώμη που θέλει τους Αμερικάνους χαζούς (αλλά όλοι συμφωνούμε πως αυτός ο χαζός λαός έχει καταπληκτική τηλεόραση κυρίως για τις καταπληκτικές τηλεοπτικές σειρές και βγάζει φοβερούς καλλιτέχνες.) Ο πληθυσμός της Αμερικής είναι 314,256,000 εκατομμύρια. Όλοι τους είναι χαζοί. Όλοι οι Αμερικάνοι είναι χαζοί. Μπράβο!

 

 

 

Η κλασσική ατάκα για τις κοπέλες από την Πάτρα, τα δεκάδες σχόλια που ακούγονται από πολλές πόλεις της Ελλάδας για τους Αθηναίους και άλλα πολλά.

 

Είναι σαν να  περπατάς Δεκέμβρη μήνα και να βλέπεις μια παρέα γυναικών με δωδεκάποντα και μίνι και να τις λες πόρνες. Μπορεί να ζεσταίνονται τα κορίτσια (λέω τώρα μία σκέψη..)

 

 

 

Οι συσχετισμοί διαφέρουν ανάλογα με τα βιώματα του καθενός, για παράδειγμα όταν ακούς το όνομα Φρέντι τι σκέφτεσαι ;

 

Κάποιος θα σκεφτεί τον Freddy Mercury

Κάποιος τον Freddy Krueger

Και κάποιος τον Φρέντυ Γερμανό

 

 

 

Όταν ακούς το όνομα Μπομπ; κάποιος θα σκεφτεί τον Μπομπ τον μάστορα και κάποιος τον Μπομπ τον σφουγγαράκι. Bob Marley, Bob Dylan, Bob Saget..

 

 

Αλλά κάποιοι συνειρμοί είναι ίδιοι για όλους

 

Όταν ακούς την λέξη αναψυκτικό το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς είναι η κόκα κόλα.

 

 

 

Οι ταινίες έχουν παίξει μεγάλο ρόλο στο να συνδέουμε καταστάσεις..

Είσαι στο αεροπλάνο και κουνάει, παλιά θα σκεφτόσουν το ‘βλέπω το θάνατο σου’ το 1 (Γιατί τα υπόλοιπα δεν είναι ωραία. Καλά και το 2 καλό ήταν) Τώρα θα σκεφτείς το Lost.

 

 

 

Είσαι στο καράβι και επίσης κουνάει θα σκεφτείς τον Τιτανικό. Δεν θα σκεφτείς το Δύστος ή το εξπρές Σάμινα θα σκεφτείς τον Τιτανικό. Στην Ελλάδα δεν έχουμε παγόβουνα αλλά δεν είχαμε και ρομαντικά ναυάγια για να σου χαράξουν την μνήμη, Jack there’s a boat.

 

 

 

Κολυμπάς στα βαθιά και σκέφτεσαι ‘τα σαγόνια του καρχαρία’ και η μουσική παίζει στα αυτιά σου. Ενώ κάλλιστα θα μπορούσες να σκεφτείς την γαλάζια λίμνη πάντα διαλέγουμε την τραγωδία σαν πρώτη επιλογή για κάποιο λόγο.

 

 

Λανθασμένες απόψεις λόγω λανθασμένων συνειρμών

Όπως οι ξένοι νομίζουν ότι λέμε συνέχεια ΟΠΑ

Ότι η Σαντορίνη είναι μόνο για ζευγαράκια

Ότι οι ράπερς λένε συνέχεια yo

Ότι όσοι έχουν τατουάζ είναι cool

 

 

 

Ανοίξτε το μυαλό σας τόσο δα και βγάλτε κάποια στερεότυπα αλλά να θυμάστε

Η βούλα θα έιναι πάντα χοντρή

 

 

Αν σε λένε Μαρία, Ασπασία, Βούλα, Γιακουμή, Μπάμπη, Άρη ή Κούλα το παραπάνω κείμενο δεν έχει σκοπό να σε προσβάλει ευχαριστώ.

 

 

Δείτε επίσης: (Δεν) Παίζεις σε ταινία!

 

 

 

 

 

 

Διαβαστε επισης

loading...