Από τα ιερογλυφικά στα emoticons και τα emojis τα σύμβολα μιλάνε την ανθρώπινη γλώσσα. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα emoji που γιορτάζεται κάθε 17η Ιουλίου ακολουθεί ένα σύντομο μάθημα ιστορίας για τα σύμβολα που εξαπλώνονονται πιο γρήγορα από οτιδήποτε άλλο στο διαδίκτυο.
Αυτά είναι κάποια πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για αυτά τα σύμβολα που επικοινωνούν μυνήματα και ορίζουν τη γλώσσα του σήμερα online.
1. Η λέξη emoji προέρχεται από την Ιαπωνία και είναι σύνθετη, από τα e (εικόνα) και moji (χαρακτήρας), σύμφωνα με τη Wikipedia.
2. Η λέξη έχει χρησιμοποιηθεί στα Ιαπωνικά από το 1928 αλλά σύμφωνα με το Λεξικό της Οξφόρδης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα αγγλικά το 1997.
3. Τα emoji εμφανίστηκαν στην Ιαπωνία το 1999 ωστόσο το ξεκίνημα τους ήταν προβληματικό. Τότε κάθε φορέας τηλεπικοινωνίας κωδικοποιούσε τα γραφικά του με το δικό του τρόπο οπότε μπορεί ένας χρήστης να ήθελε να στείλει ένα χαμόγελο και ο άλλος χρήστης να το λάμβανε στην οθόνη του ως κάτι που σίγουρα δεν ήταν χαμόγελο.
4. Η Google έδωσε τη λύση. Το 2007 ο κολοσσός της τεχνολογίας άρχισε να καθιερώνει μια παγκόσμια γλώσσα emoji σε συνεργασία με τις ιαπωνικές εταιρίες τηλεπικοινωνίας για να υιοθετήσουν ένα κοινό. Οπότε τα emoji προστέθηκαν στο πρότυπο Unicode, έγιναν ένα ακόμη στοιχείο επικοινωνίας στο Gmail και όλα είναι ιστορία.
5. Το 2011 ένας άλλος κολοσσός, η Apple, πρόσθεσε πληκτρολόγιο με emoji στο iOS.
6. Η λέξη emoji εμφανίστηκε στα λεξικά της Οξφόρδης από το 2013.
7. Το 2015 τα λεξικά της Οξφόρδης ονόμασαν το emoji με δάκρυα χαράς ως τη Λέξη της Χρονιάς.
8. Αυτό είναι και το πιο δημοφιλές emoji σήμερα.
9. Συνολικά 2.823 συμπεριλαμβάνονται στο πρότυπο Unicode. Τα μισά από όλα τα σχόλια στο Instagram περιλαμβάνουν emojis
10. Από το 2016 έως το 2017 η χρήση των emoji από τα τμήματα μάρκετινγκ της αγοράς αυξήθηκε σχεδόν εννέα φορές.
11. Το 2009 ξεκίνησε η μετάφραση όλόκληρου του λογοτεχνικού αριστουργήματος του Moby Dick σε emoji. Ο Emoji Dick, όπως αποκαλείται, κέρδισε μια θέση στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου το 2014.
12. Η αρχική συλλογή emoji που δημιουργήθηκε το 1999 από την Shigetaka Kurita φιλοξενείται σήμερα στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (MoMA) στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.