Home NEWS «ΚΙ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ…ΣΑΛΟΝΙΚΗ» για λίγες ακόμα παραστάσεις στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

«ΚΙ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ…ΣΑΛΟΝΙΚΗ» για λίγες ακόμα παραστάσεις στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

0
4470

«ΚΙ ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ…ΣΑΛΟΝΙΚΗ»

της Μιμής Ντενίση

Μια παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού

Η θεατρική παράσταση που έγραψε ιστορία συμμετέχει  στην επέτειο για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή με παράταση παραστάσεων έως τις 23 Ιανουαρίου 2022

 

Μία από τις εμβληματικότερες παραστάσεις του ελληνικού θεάτρου, η παράσταση «Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη», η οποία αποτελεί τη συνέχεια του έργου «Σμύρνη μου αγαπημένη» ανεβαίνει για λίγες ακόμα παραστάσεις, έως τις 23 Ιανουαρίου 2022, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», στο πλαίσιο του επετειακού έτους για τη Μικρασιατική καταστροφή.

Το έτος 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή και οι αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας είναι πιο ζωντανές στην καρδιά και το μυαλό, όσο ποτέ. «Σα δε θέλεις να πεθάνεις, να θυμάσαι, μην ξεχνάς», αυτό είναι το μότο – οδηγός της Φιλιώς, αλλά και όλης της παράστασης και γίνεται ο φωτεινός φάρος που βοηθά τους πρόσφυγες να επιβιώσουν. Η Μιμή Ντενίση ερμηνεύει, για λίγες ακόμα παραστάσεις, την επιδραστική προσωπικότητα της Φιλιώς Μπαλτατζή, έναν ρόλο ζωής, ο οποίος συντάσσεται με την ταραγμένη πορεία της χώρας και περιγράφει με τον εναργέστερο τρόπο τα βάσανα και τις κακουχίες μέχρι την λύτρωση.

 

Πιστό πάντα στην προώθηση της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού υλοποίησε την παράσταση με πλούσια σκηνικά και κοστούμια και έναν θίασο καταξιωμένων συντελεστών. Με την ευγενική ιατρική υποστήριξη του ομίλου Affidea για την ασφαλή διεξαγωγή εν μέσω πανδημίας, η παράσταση συνέχισε και φέτος την πετυχημένη πορεία της σύμφωνα με τα αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Λίγα λόγια για το έργο

Η αρχόντισσα της Σμύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της φυγαδεύονται από τη φλεγόμενη «Σμύρνη» και, μετά από μεγάλες περιπέτειες, καταλήγουν στη Μακεδονία και από εκεί στη Θεσσαλονίκη. Η Φιλιώ, μαζί με την κόρη της Λευκοθέα (Μαρία Εγγλεζάκη) και τον γιο της Βασιλάκη (Λευτέρης Βασιλάκης), αλλά και τη Ζαχαρούλα (Κατερίνα Γερονικολού), την αγαπημένη της βοηθό, η οποία γίνεται γυναίκα του γιου της, προσπαθούν να βρουν έναν μακρινό συγγενή του πατέρα της και εγκαθίστανται σε ένα φτωχικό σπίτι στη συνοικία του Τσινάρ. Εκεί, γνωρίζονται με άλλους πρόσφυγες από τον Πόντο, όπως τον Πολύκαρπο (Γιάννης Τσιμιτσέλης) και τη μητέρα του (Νικολέττα Βλαβιανού), αλλά και ντόπιους όπως τον καλοκάγαθο μπακάλη Παντελή (Λευτέρης Ελευθερίου). Η Φιλιώ ξεκινάει στη δούλεψη της πανίσχυρης οικογένειας Εβραίων της πόλης, του Λεβί (Πρόδρομος Τοσουνίδης) και της συζύγου του κυρίας Λεβί (Κωνσταντίνα Μιχαήλ), ενώ γνωρίζεται με τον Χατζηπέτρου (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος), συνεταίρο του Λεβί, ο οποίος δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη Φιλιώ. Ξανασμίγει με τον μακρινό της θείο, τον Συμεών (Μιχάλης Μητρούσης) και τη γυναίκα του Μορφούλα (Νίκη Παλληκαράκη) και αναλαμβάνει να δημιουργεί τα φημισμένα γλυκά της στο καφενείο του.

Η ανέλιξη των προσφύγων από την απόλυτη φτώχεια σε μια καινούρια αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθειά τους να γίνουν ένα με τ’ αδέλφια τους στην Ελλάδα, η άνοδος και η πτώση της ακμάζουσας Εβραϊκής κοινότητας, δίνονται ανάγλυφα μέσα από τους χαρακτήρες. Το έργο είναι μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες και με τη μουσική της εποχής από τα σεφαραδίτικα, μέχρι τα ρεμπέτικα και τον Αττίκ, να αναδεικνύουν τις αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μιμή Ντενίση

ΣΚΗΝΙΚΑ: Μανόλης Παντελιδάκης

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Ηλένια Δουλαδίρη

ΜΟΥΣΙΚΗ: Ανδρέας Κατσιγιάννης

ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: Μάρω Μαρμαρινού

ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Αργύρης Θέος

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΑ ΓΡΑΦΙΚΑ:

Κωνσταντίνος Τηλιγάδης – Δημήτρης Αγαθόπουλος

«KI ΑΠΟ ΣΜΥΡΝΗ… ΣΑΛΟΝΙΚΗ»

Mε τη Μιμή Ντενίση

Πρωταγωνιστούν με αλφαβητική σειρά:

Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Λευτέρης Βασιλάκης, Νικολέττα Βλαβιανού, Κατερίνα Γερονικολού, Μαρία Εγγλεζάκη, Λευτέρης Ελευθερίου, Εστέλλα Κοπάνου, Μιχάλης Μητρούσης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Νίκη Παλληκαράκη, Όλγα Πολίτου, Αναστασία Σκοπελίτη, Πάνος Σταθακόπουλος, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Γιάννης Τσιμιτσέλης

Παίζουν, επίσης, αλφαβητικά:

Κατερίνα Αντωνιάδου, Αντώνης Βαρθαλίτης, Χρήστος Βελιάνο, Μανώλης Γεραπετρίτης, Μαρία Μαρκέτου, Μαρίλια Μητρούση, Δήμητρα Μιχαηλίδου, Αιμίλιος Μωσαΐδης, Νίκος Νικολαΐδης, Ηλίας Νομικός, Έφη Σταυροπούλου

Ζωντανά επί σκηνής οι  μουσικοί Σωτήρης Μαργώνης & Θεοδόσης Συκιώτης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Τετάρτη 19:00
Πέμπτη 19:00
Παρασκευή 20:00
Σάββατο 20:00
Κυριακή 18:30

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: €14, €16, €20, €25,  €30, €40, €50

(Ισχύουν ειδικές τιμές για ΑΜΕΑ & ανέργους, νέους έως 26 ετών και φοιτητές από τα ταμεία του θεάτρου ή με τηλεφωνική κράτηση)

Ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις άνω των 20 ατόμων:

Ιωάννα Ψυχογιού, Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου»

Τ. 212 254 0300, Κ. 698 254 0300, e-mail: tameio@fhw.gr

Λίλιαν Πετροπούλου Τ. 210 6143021 & Κ. 6946 123004 email: lilian.petrop@gmail.com

 

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

 

 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Στο Κέντρο Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» τηρούνται όλα τα μέτρα και οι κανόνες που ισχύουν για την πρόληψη και προστασία από τον COVID-19 και το προσωπικό του «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» έχει εμβολιαστεί.

Οι θεατές θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού (τουλάχιστον 14 ημερών) ή νόσησης (έως 3 μήνες από τη διάγνωση). Για την ταυτοποίηση στοιχείων, θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριo.

Οι ανήλικοι θεατές θα πρέπει να προσκομίζουν δήλωση self test του τελευταίου 24ώρου.

Η χρήση μάσκας για τους ενήλικες & για παιδιά από 4 ετών και άνω, κατά τη διάρκεια του της παράστασης είναι υποχρεωτική.

 

 

 

 

 

 

Παραγωγή:

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

«ΘΕΑΤΡΟΝ»

Πειραιώς 254, Ταύρος

Τ. 212 254 0300

www.theatron254.gr