HomeRestaurantsΧρυσοί Σκούφοι 2018 για τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας!

Χρυσοί Σκούφοι 2018 για τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας!

Κερκυραϊκό χρώμα έχει πλέον η κορυφή των καλύτερων ελληνικών εστιατορίων μιας και το «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι αναδείχθηκε πρώτο στο γαστρονομικό σαφάρι των Χρυσών Σκούφων ανεβαίνοντας μάλιστα βαθμολογικά σε σχέση με πέρυσι. Το «Etrusco» βαθμολογήθηκε φέτος με 17 στα 20 και δυο Χρυσούς Σκούφους πιστοποιώντας πως ο Έκτορας Μποτρίνι βρίσκεται στην καλύτερή του φόρμα, και ανέβασε τη γαστρονομική του πρόταση στο πιο ψηλό μέχρι σήμερα σημείο. Ανασκάπτει τις προσωπικές του γευστικές μνήμες από την Κέρκυρα, τα Επτάνησα και την Ιταλία και κεντάει εξαιρετικές δημιουργίες. με ευρηματικούς συνδυασμούς και υψηλή τεχνική. Δεύτερο ελληνικό εστιατόριο αναδείχθηκε το αθηναϊκό «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη.

 

 

botrini-restaurant-corfu-1-1.jpg

 

 

 

139470308_1492693391.jpg

 

 

Συνολικά, από τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide, η οποία διένυσε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια δοκιμάζοντας σχεδόν 6.500 πιάτα σε εκατοντάδες εστιατόρια και ταβέρνες όλης της χώρας, βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφo 24 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα. Δύο από αυτά βραβεύονται για πρώτη φορά ενώ δυο από τα περσινά βραβευμένα εστιατόρια έχασαν τους Χρυσούς Σκούφους τους. Πέντε από τα βραβευμένα εστιατόρια δημιουργούν ελληνική κουζίνα ενώ αξίζει να σημειωθεί πως 15 από τα 24 χρυσοσκουφάτα εστιατόρια βρίσκονται σε ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα.

 

Τέλος, το βραβείο κοινού απονεμήθηκε στο «Varoulko Seaside» του Λευτέρη Λαζάρου.

 

827d83e7da425dfa911b3b60b92cf851.jpg

 

 

Η τελετή των 25ων Χρυσών Σκούφων, την οποία παρουσίασαν με χιούμορ η Ναταλία Δραγούμη και ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, ήταν αφιερωμένη στη σύγχρονη ευρωπαϊκή σκηνή της υψηλής γαστρονομίας, από την οποία άλλωστε προέρχονται και οι πέντε Έλληνες σεφ που, αφού άφησαν για λίγο τα τριάστερα εστιατόρια στα οποία εργάζονται, ήρθαν στην Ελλάδα ειδικά για να δημιουργήσουν το diner de gala της βραδιά: O Θάνος Φέσκος και ο Γιώργος Κατάρας ήρθαν από το τριάστερο «Geranium» της Κοπεγχάγης όπου εργάζονται σε υψηλές θέσεις δίπλα στον σπουδαίο σεφ Rasmus Kofoed. Ο Φίλιππος Χρονόπουλος ήρθε από το Παρίσι, όπου αφού δούλεψε δίπλα στους διάσημους σεφ  Alain Passard και Joel Robuchon, συγκέντρωσε πάνω του τους προβολείς, κερδίζοντας το 2015 το πρώτο του αστέρι Michelin για το «Restaurant du Palais Royal». Από το Παρίσι ήρθε και ο Μιχάλης Παπαφίλης, καθώς εργάζεται δίπλα στον Eric Frechon στο τριάστερο «ιEpicure». Τέλος, ο Γιώργος Παπαζαχαρίας ήρθε από το Όσλο» και την ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης του τριάστερου «Maaemo αφού πριν πέρασε από κουζίνες κορυφαίων εστιατορίων και σεφ του κόσμου («Fat Duck», «Quique Dacosta», «L’Air du Temps»).

 

 

postinline_2268_5a96aee789e6f.jpg

 

 

Οι πέντε σεφ παρουσίασαν ένα εξαιρετικό  μενού βασισμένο σε ελληνικές γεύσεις έτσι όπως τις «μετέφρασαν» μέσα από το φίλτρο των δικών τους διεθνών εμπειριών. Όπως ήταν αναμενόμενο, στο τέλος της βραδιάς οι πέντε δημιουργοί καταχειροκροτήθηκαν από ένα ενθουσιασμένο κοινό 280 περίπου προσκεκλημένων. Μαζί τους χειροκροτήθηκε και όλη η ομάδα των σεφ της «Μεγάλης Βρετανίας» με επικεφαλής τον executive chef Αστέριο Κουστούδη.

 

 

Τα συμπεράσματα και οι διαπιστώσεις για το γαστρονομικό τοπίο της χώρας, έτσι όπως εξήχθησαν στο γευστικό οδοιπορικό των Χρυσών Σκούφων, είναι όπως πάντα άφθονα και χρήσιμα. Παρά την κρίση, τα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας στη χώρα μας καλά κρατούν, άλλα διατηρώντας και άλλα εξελίσσοντας το επίπεδο τους.  Η δε ελληνική κουζίνα και τα εστιατόρια της που θα έχουν από φέτος τα δικά τους αυτόνομη, ξεχωριστή τελετή βράβευσης, εκσυγχρονίζει  τις κλασικές γευστικές αξίες φλερτάροντας σε πολλές περιπτώσεις και αυτή με την υψηλή γαστρονομία.

 

 

Τα Βραβεία – Χρυσοί Σκούφοι 2018

 

 

Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι

Funky Gourmet, Αθήνα, 16,5/20 και δύο σκούφοι

Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Fresco, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος

Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος

Ocean Restaurant, Κρήτη, 15,5/20 και ένας σκούφος

Squirrel, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος

Treehouse, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος

Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος

Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος

CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Lycabettus, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Noble Gourmet Restaurant, Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφος

Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Patio, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Premiere, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Water Restaurant, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

 

Τι έφαγαν οι καλεσμένοι στο DÎNER DE GALA της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2018:

 

> Καρπάτσιο γαρίδας με περγαμόντο, λεμονοθύμαρο, λεβάντα, χαμομήλι

του Γιώργου Παπαζαχαρία – «Maaemo» Όσλο

> Μαλαγουζιά 2017,  Αμπελώνες Οινοποιητική Σώκος

> «Σπανακόπιτα» με κάστανα, μορχέλες και vin jaune

του Φίλιππου Χρονόπουλου – «Restaurant du Palais Royal», Παρίσι

> Kaiser Pilsner

> Μπακαλιάρος σε τρεις υφές, λαχανίδες, σάλτσα από λάχανο σε ζύμωση

του Θάνου Φέσκου – «Geranium», Κοπεγχάγη

> Armyra 2016( Chardonnay- Μαλαγουζιά), Κτήμα Σκούρα

> Σφυρίδα ψητή με χταπόδι και βολβούς, «ανθός» καλαμαριού, σάλτσα σαφράν

του Μιχάλη Παπαφίλη – «Epicure», Παρίσι

> «Δάκρυ του Πεύκου» 2017(Ρετσίνα – Ασύρτικο), Κτήμα Στέλιου Κεχρή

> Επιδόρπιο με γιαούρτι, ελαιόλαδο, παντζάρι, δάφνη

του Γιώργου Κατάρα – «Geranium», Κοπεγχάγη

> «Το Δεκαράκι»(Τσίπουρο Μονοποικιλιακό Μοσχάτο)

> Τρούφα με σοκολάτα Μαδαγασκάρης, Μπον-μπον λευκής σοκολάτας με λάιμ, Macaron καραμέλας, όλα αρωματισμένα με whisky Macallan

Συνέπραξε ο executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριος Κουστούδης με την μπριγάδα του.

Διαβαστε επισης

loading...